Bush přesvědčuje USA k hubnutí

8. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jít příkladem národu nejvíce postiženému nadváhou na světě se rozhodl americký prezident George W. Bush, který zahájil ofenzívu v rámci kampaně s názvem "Za zdravější USA" jak rozhlasovým projevem, tak účastí v závodě na pětikilometrovém okruhu...


ve Washingtonu.

V pravidelném týdenním projevu k národu prezident upozornil koncem června Američany na alarmující statistiky, podle nichž mají sklon k obezitě plné dvě třetiny obyvatel USA, přičemž dvě pětiny Američanů vůbec necvičí. „To vše se projeví v gigantických nákladech na lékařskou péči,“ varoval prezident. Vzápětí vyrazil spolu se čtyřmi stovkami poradců a zaměstnanců Bílého domu na závod v běhu na tři míle. Ačkoli jeho konečné umístění zůstalo tajemstvím, v rozsáhlé kampani za zdravější životní styl prezidentovi poradci opakovaně připomínají, že George Bush mladší ve svých 55 běhá tuto vzdálenost denně, přičemž trasu prý „dělá“ bez problémů pod dvacet minut. Kromě toho každé ráno zvedá činky. „I malý krůček může přinést v konečném důsledku velké změny,“ apeloval Bush na své spoluobčany. „Kdyby začalo pravidelně chodit nejméně půl hodiny denně deset procent Američanů, země by za léčbu kardiovaskulárních chorob ušetřila 5,6 miliard dolarů,“ upozornil prezident a dodal, že počet onemocnění rakovinou by změna ve stravovacích návycích a ochota cvičit snížila o plnou třetinu. Bush doporučuje také pravidelné lékařské prohlídky, snížení spotřeby alkoholu a radikální stop kouření. Prezident ovšem není v akcích podobného druhu osamocen - od května do začátku července proběhl v newyorském Brooklynu pokus a simultánní hubnutí, organizovaný obezitou postiženým starostou této městské čtvrti Marty Markowitzem. Sedmapadesátiletý šéf samosprávy se rozhodl k radikálnímu řešení poté, co jej lékaři varovali, že mu akutně hrozí infarkt. V důsledku jeho iniciativy začalo hubnout naráz dva a půl milionu obyvatel čtvrti. Kampaň s názvem „Odlehčeme Brooklyn“ se přitom zaměřila jednoduchým způsobem na výzvy k dennímu chození a změně jídelníčku. Po dobu osmi týdnů se v lékárnách, nemocnicích, tělocvičnách a dokonce i v kostelech objevily váhy, které měly za úkol konfrontovat Brooklyňany s nepříjemnou realitou. Podle statistik si denně na váhy stouplo okolo sedmi tisíc osob. Ačkoli výsledky kampaně se teprve vyhodnocují, Markowitz sám může hovořit o úspěchu, protože shodil čtyři kila.

Rychle to nepůjde

Ačkoli prezident Bush ve svém jižanském paternalismu doufá, že Američany strhne osobním příkladem vůdce, odborníci upozorňují, že snižování nadváhy je dlouhodobou a náročnou záležitostí, což Američanům uvyklým na „instantní“ řešení nemusí vyhovovat. Větší popularitě než jogging se totiž těší nejrozšířenější kosmetická operace v USA - liposukce. Této metodě odsávání podkožního tuku se loni podrobilo 385 390 Američanů. Odstranění tuku z jedné části tkáně je přitom stálo v průměru dva a půl tisíce dolarů (78 tisíc Kč), rozsáhlejší zákrok, tzv. lipoplastika, při níž je odstraněno až pět litrů tuku, však stojí deset tisíc dolarů (312 tisíc Kč). Zákrok s sebou ovšem nese nemalé riziko v podobě pooperačních obtíží, zejména embolií a infekcí, na něž zemřelo v letech 1994-8 95 Američanů. „Krátkodobě dosažitelný úspěch v oblasti hubnutí neexistuje,“ varoval netrpělivé Američany prezident, který se už možná v politice naučil, že jednorázové gesto pro efekt kýžený výsledek nepřinese.

Rostislav Matulík, Právo, 8.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?