Byl to podvod, řekl soudce

12. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
K případu, který se ocitl v centru pozornosti, došlo na přelomu let 1999 a 2000. Martínek tehdy léčil nepojištěného Libanonce Bassama Beyze. "Nevěřím, že by si nevšiml, že je ve zdravotní dokumentaci jiné jméno...


Zdravotnický případ, který nemá na Berounsku obdoby, skončil u okresního soudu. Obvinění z trestného činu podvodu čelili dva uznávaní lékaři.

Berounsko - S rozdílnými pocity odcházeli v pondělí ze soudní síně bývalý primář chirurgického oddělení berounské nemocnice Jiří Holub a urolog Jan Martínek. Zatímco Holub odešel z Okresního soudu v Berouně bez trestu, Martínek musí zaplatit padesátitisícovou pokutu za to, že léčil zahraničního pacienta Bassama Beyze pod falešným jménem. Jestliže nezaplatí, hrozí mu tříměsíční vězení. K případu, který se ocitl v centru pozornosti nejen zdravotníků, ale celé veřejnosti, došlo na přelomu let 1999 a 2000. Martínek tehdy léčil nepojištěného Libanonce Bassama Beyze. První zákrok v prosinci 1999 si pacient zaplatil, druhý v lednu 2000 podstoupil pod jménem svého strýce Riada Fayada, který má české občanství a je pojištěný u zdravotní pojišťovny MetalAliance. „Martínek se dopustil podvodu. Nevěřím, že by si nevšiml, že je ve zdravotní dokumentaci jiné jméno,“ prohlásil soudce Aleš Grombíř. Urolog tvrdil, že všechny doklady, které vyplnil, zněly na jméno Bassama Beyze. „Zajímal jsem se o stav pacienta. S dokumentací a vyúčtováním nemám nic společného,“ řekl Martínek při hlavním líčení. Že je chorobopis vedený na jiné jméno, si prý nevšiml. Martínek umožnil léčení nepojištěného Libanonce pod jménem pojištěnce, čímž způsobil berounské nemocnici, ve které prováděl operace na základě dohody o externí spolupráci, škodu převyšující sto tisíc korun. „Způsob vyúčtování péče je hrozně složitý a neprůhledný,“ podotkl soudce Grombíř.“O zdravotnictví se říká, že je to černá díra, ve které se ztrácejí peníze. S tímto tvrzením musím souhlasit a tento případ je možná pouhou špičkou ledovce,“ prohlásil muž v taláru. Bývalého primáře Holuba zprostil viny, protože se neprokázalo, že by věděl o tom, že na jeho oddělení byl léčený pacient pod cizím jménem. Soudce si také před uzavřením případu vyžádal znalecký posudek z oboru ekonomiky a účetnictví od Jany Hartmanové. Ta jím upřesnila částku, kterou měl cizí státní příslušník za svou léčbu berounské nemocnici ve skutečnosti zaplatit. Vzhledem k tomu, že byla nemocnici část nákladů léčby již uhrazena, ukládá rozsudek Okresního soudu v Berouně Janu Martínkovi zaplatit nemocnici téměř devadesát tisíc korun, o které v důsledku jeho podvodu přišla.

MILOŠ KLÍMA, ROMANA ŠIMKOVÁ, Střední Čechy, 12.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?