Bývalé vedení Nemocnice Třebíč neřešilo přesčasy, zjistil audit

22. 7. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Personální audit v třebíčské nemocnici mimo jiné zjistil, že minulé vedení vůbec neřešilo přesčasovou práci nelékařského personálu a nakumulovalo více než 21.000 přesčasových hodin. Řada lidí loni nevyčerpala řádnou dovolenou, do letošního roku tak bylo převedeno více než 6400 dnů.


O dalších stabilizačních krocích a hledání provozních i personálních úspor k urychlenému řešení současné nepříznivé ekonomické situace informovalo vedení nemocnice.

Bývalého ředitele nemocnice Leoše Dostála krajská rada odvolala z funkce koncem dubna. Podle radních nebyl schopen vyřešit zhoršené hospodaření nemocnice, které loni skončilo se čtrnáctimilionovou ztrátou. Krizovým manažerem nemocnice jmenovali 13. května Jana Ference.

V administrativní a provozní části vedení nemocnice zrušilo k 1. červnu deset úvazků a u nelékařského personálu 11 úvazků. Do konce roku by to mělo znamenat úsporu 2,7 milionu korun a v příštím roce 6,3 milionu korun. Další úsporu by mělo přinést zavedení směnného provozu v laboratořích od září 2013 a také větší čerpání náhradního volna. Předpokládaná úspora je letos 1,2 milionu korun a příští rok 2,9 milionu korun.

V oblasti poskytovaných dodavatelských služeb se vedení nemocnice podařilo vyjednat úsporu do konce letošního roku ve výši 850.000 korun. V příštím roce by měla úspora dosáhnout 1,4 milionu korun. Vyjednaná sleva nákupu léků a speciálního zdravotnického materiálu dosáhne letos 500.000 korun a v příštím roce 1,2 milionu korun.

Od začátku července zavedla nemocniční lékárna soupis léků, které jsou v nemocnici zpravidla předepisovány. Při maximálním záchytu receptů v lékárně by mohl být bonifikační přínos do konce roku 700.000 korun, v roce 2014 by to mohlo být až 1,5 milionu korun.

Podle statistik hospodařila nemocnice v Třebíči loni s více než čtrnáctimilionovou ztrátou, zatímco hospodaření čtyř zbývajících nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina skončilo s mírným přebytkem. Dostál tvrdí, že loňské hospodaření v nemocnicích v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Novém Městě na Moravě i v Třebíči dopadlo zhruba stejně. Nemocnice v Třebíči však podle něj jako jediná neměla dostatečné rezervní fondy a nemohla z nich ztráty pokrýt.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?