Bývalý ředitel heparinové nemocnice žádá omluvu

29. 5. 2009 10:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý ředitel havlíčkobrodské nemocnice Josef Pejchl chce očistit své jméno. Soudní spor ohledně heparinového vraha ho prý poškodil jak v osobním, tak pracovním životě, žádá proto omluvu od Ministerstva spravedlnosti a odškodnění ve výši 1,5 milionu korun...


Josef Pejchl byl stíhán za údajné neoznámení vražd spáchaných v nemocnici, krajský soud ho ale obvinění zprostil. Problémy s uplatněním ale zůstaly, po několika neúspěšných výběrových řízeních se proto rozhodl obrátit se přímo na ministerstvo. „Jde mi hlavně o očištění mého jména, to je pro mne zásadní záležitostí. Mé jméno je spojováno jen s negativními zprávami, a to nepůsobí na nikoho dobře. Nevím, proč bych měl být spojován s aférou, kterou jsem nezavinil a v které jsem neudělal žádnou chybu,“ vysvětloval pro Zdraví.Euro.cz důvod svého rozhodnutí Pejchl.

V případě, že uspěje, peníze chce věnovat nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek. „Nejde mi o peníze, ale o princip. Přestože mé obvinění a stíhání bylo od začátku vykonstruované a ničím nepodložené, policie a státní zastupitelství ho přesto proti mně vedli,“ dodává Pejchl, který má právě kvůli heparinové kauze problémy s profesním uplatněním. „Kvůli bezdůvodnému obvinění je pro mě velice složité najít odpovídající zaměstnání, proto jsem se rozhodl proti němu bojovat. Je to boj za všechny lidi, kterým se stalo něco podobného,“ dodal.

V současné době Pejchl pracuje na městském úřadě, do zdravotnictví by se ale chtěl vrátit. „Ta práce mě bavila, myslím si, že mi i šla, proto se chci vrátit. Byl jsem na čtyřech výběrových řízeních a vycítil jsem, že problém je právě ve spojení s heparinovým vrahem,“ dodal bývalý ředitel. Pejchl byl anonymem obviněn, že o jednání Zelenky věděl a zamlčel je příslušným orgánům. Rada kraje Vysočina ho v prosinci roku 2006 ihned odvolala z funkce ředitele. Po roce a půl vyšetřování ho Okresní soud v Havlíčkově Brodě odsoudil na 10 měsíců podmíněně za neoznámení trestného činu. Krajský soud v Pardubicích pak ale Pejchla osvobodil v plném rozsahu s tím, že odůvodnění odsuzujícího rozsudku nepovažuje za správné.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?