Bývalý šéf holdingu uzavřel po volbách smlouvu za 348 mil. Kč

14. 4. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Někdejší šéf Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Rostislav Všetečka (ODS) uzavřel šest dní po krajských volbách bez vědomí vedení kraje se společností Puro Klima smlouvu za 348 milionů korun. Nové vedení kraje nyní hledá způsob, jak pro kraj od nevýhodné smlouvy na rozšíření vybavení a propojení radiodiagnostických pracovišť v osmi nemocnicích odstoupit...


O kauze informuje server Aktuálně.cz.

Současný krajský radní Vladimír Derner (KDU-ČSL) uvedl, že Všetečka obešel účel zákona o veřejných zakázkách. „Bylo to zrežírováno takovým způsobem, že se vybíralo pouze z jednoho uchazeče a cena byla stanovena až dodatečně,“ uvedl Derner.

Nové vedení kraje nezaplatilo společnosti první splátku a s právníky zvažuje možnosti dalšího postupu. Podle současné radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové (ČSSD) bývalé vedení kraje o smlouvě s firmou Puro Klima vůbec nejednalo. „Neprošlo to řádným jednáním v ani radě, ani zastupitelstvu, či ve zdravotním výboru. Podepsali ji jen ti dva pánové a tím to skončilo,“ řekla Třešňáková.

Smlouvu podle Aktuálně.cz podepsali tehdejší ředitel Zdravotnického holdingu Rostislav Všetečka (ODS) a Martin Limburský - člen holdingu a zároveň ředitel nemocnice v Trutnově. Za samotné přístroje má kraj zaplatit 137,5 milionu korun, zbývajících více než 210 milionů má být naúčtováno za zprovoznění, zaškolení a další služby.

Současný ředitel holdingu Martin Scháněl uvedl, že není běžné, aby cena za instalaci byla vyšší než cena samotného přístroje. „Na smlouvu za těchto podmínek bych nikdy nepřistoupil. Je neurčitá, předmět díla nejistý, na několika málo stránkách je popsána zakázka za více než 300 milionů korun,“ uvedl Scháněl.

Ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský uvedl, že ceny uvedené ve smlouvě kontroloval. „Garantuje je ale PuroKlima, která nám řekla, že jsou obvyklé,“ řekl Aktuálně.cz Limburský. Všetečku se Aktuálně.cz nepodařilo kontaktovat, již dříve však odmítl chyby v hospodaření holdingu.

Hospodaření Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, který řídí činnost všech krajských zařízení v hradeckém kraji, prověřuje protikorupční policie i antimonopolní úřad. Novým vedením kraje zadané audity holdingu prokázaly, že krajská zdravotnická zařízení dluží 175 milionů korun. Kraj nyní chystá opatření na zlepšení hospodaření.

Pochybení při výběrových řízeních již dříve odhalil také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který společnosti Centrální zdravotnická zadavatelská, dceřiné firmě holdingu, uložil pokuty 50.000 a 60.000 korun.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?