Bývalý šéf ImClone dostal za daně a špinavé obchody sedm let

11. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý šéf biotechnologické firmy ImClone Systems Samuel Waksal byl dnes odsouzen za daňové úniky a obchodování s využitím neveřejných informací. Soud na newyorském Manhattanu jej poslal do vězení na 87 měsíců...


NEW YORK - a potrestal jej pokutami a doplatky v sumě celkem 4,26 milionu dolarů.

Waksal byl loni v říjnu uznán vinným v šesti bodech obžaloby z nelegálně vedeného obchodování. V březnu pak byl shledán vinným za daňový únik 15 milionů dolarů v souvislosti s nákupem uměleckých děl.

Proces s Waksalem má těsnou souvislost s projednávanou kauzou Marthy Stewartové, známé podnikatelky na poli životního stylu.

Waksal se snažil prodat své akcie ImClone ke konci roku 2001 těsně předtím, než firma oznámila, že jí americké regulační úřady odmítly potenciálně lukrativní nový produkt proti rakovině. Po oznámení akcie firmy prudce klesly.

Waksal byl blízkým přítelem Stewartové, která rovněž na konci prosince 2001 prodala téměř 4000 svých akcií ImClone Systems.

Vyšetřování Stewartové začalo loni v červenci a minulý týden byla tato všeobecně známá celebrita u soudu obviněna z trestných činů podvodu s cennými papíry, maření výkonu spravedlnosti a nepravdivé informování federálních orgánů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?