Čáslav příští rok dokončí rekonstrukci geriatrie, dostala dotaci

4. 1. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Čáslav příští rok dokončí rekonstrukci geriatrie v městské nemocnici. Město na to dostalo evropskou dotaci 45 milionů korun, celkové náklady jsou asi 50 milionů korun. Součástí akce je také nákup tomografu, který by měl být uveden do provozu v druhé polovině ledna, řekl ČTK místostarosta Jaromír Strnad.


Stavební práce na oddělení geriatrie podle něj už začaly a skončit by měly v polovině příštího roku. Součástí je rekonstrukce druhé části lůžkového oddělení a zateplení celého objektu.

Modernizace výrazně zlepší komfort pacientů i zázemí zdravotnického personálu. Připravuje se také vybudování spojovací chodby mezi geriatrií a hlavní budovou nemocnice. „Už se na ni dokončuje dokumentace pro stavební povolení,“ dodal Strnad.

Geriatrický pavilon byl posledním oddělením nemocnice, které ještě nebylo zmodernizováno. Byl původně postaven jako infekční oddělení. Až do roku 2003 v něm bylo dětské lůžkové oddělení. V roce 2007 dostal novou střechu, předloni se opravilo pravé křídlo budovy. Vznikly v něm pokoje pro menší počet pacientů, které mají vlastní sociální zařízení. Stálo to přes 22 milionů korun, z toho téměř 18 milionů pokryla státní dotace.

Městská nemocnice Čáslav byla založena v roce 1894. V roce 1993 se jejím zřizovatelem a vlastníkem stalo město. Její provozy ale byly zastaralé a nesplňovaly hygienické normy. V posledních deseti letech si proto vyžádaly rozsáhlé investice, které se pohybují kolem 200 milionů korun.

Nemocnice má 194 lůžek v odděleních chirurgie, interny, porodnicko-gynekologickém, dětském, novorozeneckém, geriatrickém a sociálním. V její spádové oblasti, která zahrnuje kromě Středočeského část Pardubického kraje a kraje Vysočina, bydlí 40.000 lidí. Její služby využívá také vojenská letecká základna Čáslav, která je zařazena do systému NATO.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?