Čáslavská nemocnice má zaplatit osm milionů za poškození zdraví rodičky

5. 10. 2011 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Rodička za vážné a trvalé poškození zdraví čáslavskou nemocnici zažalovala s požadavkem na náhradu škody v částce 16 milionů korun.


Pacientka čáslavské nemocnice při porodu přišla o řadu orgánů, o dělohu, vejcovody a vaječníky. Trpěla neprůchodností střev a musela podstoupit další operaci, kdy jí byla odebrána část střev. Prošla septickým šokem, při urgentních resuscitacích, kdy se jí pokoušeli zavést trubičku, která usnadní dýchání, jí byly vylámány zuby.

Odškodné 16 milionů

Rodička za vážné a trvalé poškození zdraví čáslavskou nemocnici zažalovala s požadavkem na náhradu škody v částce 16 milionů korun. Jednání před soudci už prošla okresními i krajskými instancemi, rozsudky vycházely z odborných posudků.

Ty dodnes nemají definitivní stanovisko, jestli je tato porodní metoda s konečnou platností povolena nebo ne. Případ se vrátil k Okresnímu soudu v letošním roce. „Na základě nových znaleckých posudků jsem z větší části žalobě vyhověl. Následky pro poškozenou jsou trvalé a i když se posudky stoprocentně shodnout nemohou, musel jsem se rozhodnout, uvedl Milan Závůrka, soudce, který případ u kutnohorského soudu řešil.

Žalobkyni přiznal polovičku požadované částky jako odškodné. Čáslavská nemocnice se dlouhý čas nechtěla k případu nijak vyjadřovat až nyní. Další odvolání „Je mi vždycky moc líto, když se něco podobného stane. Ale já se k tomu nemohu nijak vyjádřit, vše je v rukou soudů,“ řekl včera Deníku ředitel čáslavské nemocnice Martin Novák.

Okresní soud Kutná Hora v létě rozsudek - příznivý pro žalující stranu - vynesl. Čáslavská nemocnice se však odvolala a nyní případ čeká na projednání u Krajského soudu v Praze.

„Doufáme, že rozsudek okresního soudu krajský soud potvrdí, a že tak učiní ještě v letošním roce. Může ho však také zrušit a vrátit do Kutné Hory k dalšímu projednání nebo zamítnout. Pak budeme uvažovat o dovolání,“ doplnil advokát Viktor Pak.

Čáslavská nemocnice patří městu. Starosta Jaromír Strnad v době, kdy se případ stal však na radnici nebyl. „Stalo se to v době, kdy jsem ještě na úřadu nepracoval, tak se k němu nemohu vyjádřit. Ale případ prostuduji a seznámím se se všemi dostupnými informacemi,“ řekl včera na dotaz Deníku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?