Čekací doby na operaci? V normě

9. 11. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak dlouho si počkám na endoprotézu, operaci kýly nebo vyšetření tlustého střeva? Povinnost zveřejnit čekací doby uložilo nemocnicím ministerstvo zdravotnictví. Týká se to však jen státních.


„Dokud nebude ministerstvem, případně zdravotními pojišťovnami, stanovena jednotná metodika pro tvorbu seznamů čekacích lhůt, o jejich zveřejnění neuvažujeme,“ uvedla Hana Szotkowská, mluvčí skupiny Agel, která provozuje i prostějovskou nemocnici. Srovnávání nesrovnatelného by totiž pacientům moc informací nepřineslo.

Přesto se dá říci, že čekací doby na vyšetření jsou v Prostějově alespoň u některých výkonů kratší než například v Olomouci. Zatímco třeba na vyšetření počítačovou tomografií si v Prostějově pacient počká jeden až dva týdny, olomoucká fakultní nemocnice uvádí až osm týdnů. Brněnská fakultní nemocnice na svých stránkách říká, že čekací doba nepřesáhne dva měsíce.

Fakultní nemocnice ovšem musí provádět i řadu náročných výkonů, a tak mají samozřejmě jiný režim než soukromá zařízení. „My čekací doby uvádět vůbec nemůžeme. Pokud k nám přijde pacient, u kterého je nutná hospitalizace, domluvíme se s ním i s nemocničními lékaři na vhodném termínu. Obvykle je to kolem dvou týdnů. U neakutních záležitostí obvykle lidé ani nechtějí jít do nemocnice v příštích několika dnech. Jsou rádi, když si nejdříve mohou vyřídit všechny potřebné věci v zaměstnání nebo na úřadech,“ vysvětlil Jaroslav Musil, který v Prostějově provozuje vlastní chirurgickou ambulanci.

Spolu s ním v ordinaci pracuje jeho syn. „Ten zároveň operuje i v nemocnici ve Valašském Meziříčí. Takže pokud s tím pacient souhlasí a je ochoten si tam zajet, tak to řešíme po vlastní linii. Obvykle to také netrvá dlouho,“ prohlásil lékař.

Čekací doby platí ovšem jen u případů, které nevyžadují bezprostřední zásah lékařů. „Pokud například přijde pacient s uskřinutou kýlou, tak musí být operován ještě tentýž den. Pokud kýla není uskřinutá, tak ani moc nebolí a pacienti s ní často chodí až po delší době. Taková operace snese delší odklad. Mezitím může nemocný používat kýlní pás nebo jiný prostředek, aby se jeho stav nezhoršil,“ popsal rozdíly Musil.

V Olomouci si pacienti na operaci kýly, kde se nevytváří zánět, počkají tři až čtyři měsíce. V Brně necelého půl roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?