Čekání na operaci šedého zákalu se zkrátilo

20. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Až pět dní v týdnu mohou lékaři očního oddělení Nemocnice České Budějovice operovat. Dochází tak k významnému snížení čekání na operační zákroky, což oceňují hlavně pacienti, kteří trpí šedým zákalem...


„Tím, že máme k dispozici špičkové symetrické vybavení v obou operačních sálech, můžeme operovat pět dní v týdnu a více nemocných, což vede k výraznému snížení čekání na operace například v případě šedého zákalu. Pacienty, kteří jsou v pracovní neschopnosti nebo již s výrazným poklesem zraku, jsme schopni operovat do tří týdnů, v naléhavých případech pak okamžitě,“ uvedl pro Právo primář očního oddělení Jan Sattran.

Předností českobudějovického očního oddělení je bezesporu komplexnost, kterou ostatní obdobná nemocniční oddělení v kraji nejsou schopna poskytnout.

Disponuje například laserovým centrem pro léčbu sítnicových onemocnění. Během několika posledních let se lékařům očního oddělení podařilo zvýšit počet operací šedého i zeleného zákalu.

„Ještě počátkem devadesátých let se na našem očním oddělení podrobilo ročně operacím šedého zákalu na osm stovek pacientů. V roce 2002 to bylo 1200 nemocných s touto chorobou a loni již více než 1400. U každého zákroku, až na výjimky, je součástí operace i implantace nitrooční čočky,“ doplnil Sattran.

Od doby, kdy se oční oddělení přestěhovalo do dolního nemocničního areálu, se výrazně zlepšilo vybavení očních chirurgických sálů, které nyní disponují špičkovou technikou umožňující operační zákroky na předním očním segmentu.

Lékaři využívají rovněž moderní diagnostická zařízení, kvalitní ultrazvukový přístroj a speciální fotografické zařízení, které je schopné digitálně nafotografovat průtok cévním systémem sítnice a určit různé patologie na očním pozadí.

Jiří Falout, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?