Čekání na sanitku? Nově o pět minut déle

21. 3. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Na to, aby sanitka byla všude nejpozději do čtvrt hodiny jako dosud, nejsou peníze.


Člověk s mrtvicí bude na sanitku čekat až dvacet minut. Jen ještě není jasné, jestli každý a nebo jen ten, který „nešikovně“ bydlí.

Nynější vyhlášku, podle níž mají záchranky přijet do patnácti minut, totiž nahradí nový zákon. Ministerstvo zdravotnictví jeho znění právě teď dokončuje, kolem minut se však stále vedou spory.

Ministr Leoš Heger (TOP 09) původně přišel s tím, že se dojezdový čas sanitek odstupňuje podle obydlenosti jednotlivých lokalit - tedy s variantou dojezdu do 10, 15 a 20 minut, kterou chtěl už před dvěma lety prosadit Tomáš Julínek. S tím ale narazil.

„Je to diskriminační. Přece není rozdíl mezi pacientem a právem na záchranu podle hustoty osídlení. Stát je povinen zajistit péči v každém místě - ať budu v Praze a nebo na výletě na Sněžce,“ kritizuje návrh Zdeněk Schwarz, ředitel pražské zdravotnické záchranné služby.

Na to, aby se do zákona napsalo, že sanitka bude všude do deseti nebo do patnácti minut, jako je to teď ve vyhlášce, však nejsou peníze. Znamenalo by to totiž rozšířit síť stanovišť, kterých je podle dostupných údajů 281, o desítky dalších, což představuje nemalé náklady. Naproti tomu při horní hranici dojezdovosti - tedy dvaceti minut - bude rovnou zajištěno kolem 92 procent obyvatel.

„Vybudovat jedno výjezdové místo stojí sedm a půl milionu korun a jeho roční provoz dalších sedm milionů korun. Pokud by tedy v zákoně byla dojezdovost třeba deset minut, tak tam musí být také řečeno, kdo to zaplatí. Protože kraje těžko,“ vysvětluje hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Dobudování sítě v odlehlých oblastech by však mohlo být neefektivní i z profesního hlediska.

„K pacientovi musí přijet tým, který je zvyklý rutinně zasahovat, což by v případě stanovišť s jedním výjezdem týdně šlo zajistit dost těžko,“ říká Vítězslav Vavroušek, náměstek ministra Hegera pro zdravotní péči.

Na druhou stranu - v akutních případech může být právě čas příjezdu tím, co rozhodne. „U člověka se zástavou krevního oběhu už nebude mít sanitka po dvaceti minutách ani co dělat,“ uvádí příklad prezident České lékařské komory Milan Kubek.

„Názory se zatím různí, kolem konečné formulace budou ještě nějaké debaty,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Do týdne by ale podle něj mělo být jasno. Pak nový zákon o záchranných službách začne kolečko po dalších resortech.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?