Celá balení léků končí v odpadu

6. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecný politováníhodný trend plýtvat se vším, co by jen z části mohlo být zadarmo, naplňuje oslovené lékárníky úžasem. Kontejnery se plní kompletním, nenačatým balením léků...


Český Krumlov - Podle zákona mají lékárny povinnost vybírat od občanů zpět nepoužité nebo prošlé léky - k tomuto účelu musí mít každá lékárna volně k dispozici speciální označený kontejner, do kterého se nepoužité léky vhazují. Včera nám to potvrdil zdravotní rada Okresního úřadu v Č. Krumlově Jaroslav Švejcar.

„Likvidaci léků si zajišťují lékárny samy a účet pošlou nám. Na jeho proplacení máme vyhrazenou částku v rozpočtu.“ Léky nesmějí přijít do popelnic, do záchodu ani na smetiště - rizika spojená s takovým bezohledným jednáním však stále mnozí podceňují.

Lékárny proto uzavírají smlouvy se speciálními firmami, které se o odvoz starají. Jestli si však účet nechají proplatit od okresního úřadu, záleží už jen na nich.

„Máme smlouvu s firmou, která se o likvidaci vrácených léků postará,“ uvedla Alice Vodrážková z vyšebrodské lékárny s tím, že si většinou účet ani proplácet nenechávají.

Laborantka Městské lékárny na českokrumlovském náměstí Marie Mahrová nám včera potvrdila, že kontejner v lékárně rozhodně nezeje prázdnotou.

„Máme za dveřmi jeden velký - tam lidi házejí všechno, co nepotřebují, co je prošlé. Říci, že tuto službu využívají hodně, je slabé slovo. Za tři týdny je ten kontejner plný, a to ani nedomýšlím, kolik toho lidé vyhazují doma do záchodů a do popelnic.“

Plýtvá se i s léky

Všeobecný politováníhodný trend plýtvat se vším, co by jen z části mohlo být zadarmo, naplňuje oslovené lékárníky úžasem. Kontejnery se plní kompletním, nenačatým balením léků.

„A to nejsou jen léky, jež hradí pojišťovna. Najde se spousta těch, na které se musí doplácet - asi bohužel málo, když si toho lidé neumějí vážit,“ posteskla si Marie Mahrová.

„Když vím, že ty léky nebudu, nebo nechci užívat - tak si je buď nenechám předepsat, nebo je aspoň nevyzvednu, ne?“

Zneužít se dá leccos

V lékárně na Špičáku se zase setkávají s případy, kdy se někteří zoufalci snaží dostat k lékům zcela neobvyklým způsobem - právě z kontejnerů určených pro nepoužité či prošlé léčivo. Lékárnice Daniela Kopová několikrát nachytala nezodpovědné odvážlivce, jak se probírají v plném kontejneru:

„Častěji se ale stane, že za námi přijdou, jestli by si nemohli vzít nějaké léky pro zvířata, a to z nejrůznějších důvodů. Třeba že by museli až do Budějovic, že má zvěrolékař dovolenou, a tak podobně. Těžko se jim vysvětluje, že to nepřipadá v úvahu - už jen z toho důvodu, že jsou léky prošlé.“

Ta pravá chvíle pro zlodějíčky přichází v okamžiku, kdy jsou kontejnery plné.

„Obvykle s jejich kapacitou problém není, ale někdy se odvoz opozdí o pár dnů, a to se projeví. Ale nijak drasticky,“ ujišťuje Daniela Kopová. Přívaly nevyužitých léčiv jsou prý kolísavé, nejvíc jich kontejnery spolykají v předvánoční době.

MARGITA SEMECKÁ, Českokrumlovské listy, 6.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?