Celkem 22 milionů dětí v Evropské unii má problém s nadváhou

30. 9. 2009 11:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská komise nyní spouští rozsáhlou informační kampaň, která má evropské děti naučit zdravému životnímu stylu. V příštích měsících by pod názvem "Eat it, Drink it, Move it: Tasty Bunch" měla dorazit do celkem 180 škol v několika zemích EU...


Obézních dětí v Evropské unii stále přibývá a začínají si toho všímat i obyvatelé. Celkem 22 milionů dětí podle statistik Evropské komise trpí nadváhou a pět milionů je obézních. Třem čtvrtinám obyvatel EU se přitom podle posledního průzkumu veřejného mínění Eurobarometr zdá, že během posledních pěti let dětí, které mají problémy s vlastní váhou výrazně přibylo.

„Když se podíváme okolo sebe, musí to být všem jasné. Musíme (proti dětské obezitě) zasáhnout co nejdříve,“ řekla novinářům eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boelová. Evropská komise nyní spouští rozsáhlou informační kampaň, která má evropské děti naučit zdravému životnímu stylu. V příštích měsících by pod názvem „Eat it, Drink it, Move it: Tasty Bunch“ (Jez, pij a hýbej se: parta k nakousnutí) měla dorazit do celkem 180 škol v několika zemích EU.

Komise si na pomoc v boji proti dětské obezitě vzala i belgickou tenistku Justine Heninovou, která se v dohledné době po delší přestávce vrátí na tenisové kurty. K výběru zdravějších potravin a k většímu pohybu by žáky základních a středních škol měl přesvědčovat i osmiletý Ital Rosolino Cannio, který letos v červenci přeplaval Messinskou úžinu, která odděluje Sicílii od pevniny, a vysloužil si tak zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Problém s obezitou se v EU nicméně netýká jen dětí. Podle některých odhadů v současnosti nadváhou trpí zhruba polovina obyvatel unie. Lidé, kteří problémy s vlastní váhou nemají, se tak stávají pomalu ale jistě menšinou. Nejde ovšem o vývoj, který by odstartoval teprve v posledních letech. Počet obézních obyvatel stoupá v podstatě od 80. let. Z dat Světové zdravotnické organizace (WHO) vyplývá, že v roce 1999 Evropané zkonzumovali zhruba o 300 kalorií více než v roce 1970, přičemž většina z těchto kalorií připadá na tuky.

Postupně se horší i pohybová aktivita. Jedna třetina obyvatel EU ve svém volném čase vůbec nikdy nesportuje. Průměrný obyvatel unie navíc každý den stráví v průměru pět hodin jen sezením.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?