Cena Celestýna Opitze 2015

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Slavnostní předání tohoto výjimečného ocenění proběhlo 22. října v kostele sv. Šimona a Judy u Nemocnice Na Františku v Praze.




Cena Celestýna Opitze za vzor v péči o nemocné a potřebné – hospitalitu – je každoročně udělována řádem milosrdných bratří vybraným osobnostem za jejich příklad v péči o nemocné a starost o jakkoli jinak potřebné. Cena symbolizuje poděkování a obdiv řádu za jejich práci, která inspiruje mnohé další v životě hospitality – křesťanské péče o nemocné a potřebné.
V roce 2015 byli laureáty P. Marián Kuffa (na fotografii), který ve své venkovské farnosti spolu s lidmi bez domova, bývalými vězni, kteří si odpykávali ty nejtěžší tresty, opravil faru a postavil domky pro osamělé rodiče, hospodářské budovy, vybudoval resocializační středisko pro ženy a domov pro seniory. Pomáhá etiopským řádovým sestrám a podle jeho metody sociální práce se učí v Belgii a ve Švédsku.
Druhým laureátem se stala česká nemocnice založená v roce 2007 ve vesnické oblasti Ugandy, kde žije polovina obyvatel pod hranicí chudoby. Těžiště práce spočívá v léčbě nemocí, které trápí velkou část populace: malárie, tuberkulóza a HIV a další infekce, podvýživa, paraziti. Z chirurgických zákroků provádí nejčastěji operace v dutině břišní, z gynekologie císařské řezy a komplikované porody. Toto zařízení je unikátním projektem, protože je podporováno desetitisíci dárců (obyčejnými lidmi) z České republiky. Česká nemocnice sv. Karla Lwangy v Ugandě je rozvojovým projektem Arcidiecézní char ity Praha.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?