Cena na kroměřížské záchytce se sníží z 8455 na 750 korun

4. 12. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Protialkoholní záchytná stanice v Kroměříži od ledna výrazně sníží cenu za pobyt z 8455 korun na 750 korun. Důvodem je skutečnost, že kroměřížské nemocnici, pod kterou záchytka spadá, se nedaří vymáhat od klientů dlužné částky, přesto z nich musí platit daň, řekl novinářům hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPOZ). Letos zaplatilo pouze 13 procent klientů, ztráta nemocnice od začátku činnosti záchytky činí již 26 milionů korun.


„Kroměřížská nemocnice není v dobré ekonomické situaci. Zjistili jsme, jak velké jsou nevymahatelné částky ze záchytů,“ podotkl Nečas. Dluhy nemocnice vymáhala vlastními silami, ale nedaří se jí to. „Ti lidé jsou tam často opakovaně, jsou to často bezdomovci, nezaměstnaní,“ podotkl Nečas. Podobný problém podle něj mají také další tato zařízení v republice.

Částka přes 8000 korun za pobyt na záchytce byla podle něj extrémně vysoká, před několika lety se dokonce platilo 12.700 korun. „To rozhodnutí bylo špatné. Nemocnice měla snahu do toho zakalkulovat všechny náklady, teoreticky to tak mohlo být, ale od začátku bylo jasné, že je klienti nebudou platit,“ poznamenal Nečas. V jiných krajích je podle něj sazba kolem 1000 či 2000 korun.

Od snížení sazby si kraj, který je zřizovatelem nemocnice, slibuje vyšší počet klientů, kteří ji uhradí. „Těžko to odhadnout, mohlo by to být kolem 30 procent,“ řekl náměstek. Částka, kterou bude nemocnice odvádět na patnáctiprocentní DPH, bude nižší.

V letošním roce záchytka již eviduje více než tisícovku klientů. Kraj zřídil záchytku v Kroměříži v roce 2004, když stát na krajské samosprávy převedl nemocnice a psychiatrická léčebna v Kroměříži odmítla dále centrální záchytnou stanici provozovat. Podle zákona je povinností kraje provoz tohoto zařízení zabezpečit. Na provoz dává kraj šest milionů korun ročně.

Hejtmanství před lety zvažovalo přestěhování záchytné stanice do areálu zlínské krajské nemocnice, prozatím však zůstává v Kroměříži. Nečas také potvrdil, že z ekonomických a organizačních důvodů se stěhování nechystá. Většinu klientů tak tvoří lidé z Kroměřížska a Zlínska, například ze Vsetínska je jich minimum. Podle Nečase není často ekonomické je vozit z dálky, když poté většinou nezaplatí. „Lepší je spíš dovézt domů nebo je krátce ošetřit v nemocnici, vyjde to levněji,“ řekl Nečas.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?