Cenami na první pololetí nemocnice nadšeny nejsou

18. 2. 2000 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Rozhovor s MUDr. Zdeňkem Bašným, který byl koncem loňského roku potřetí zvolen do čela Asociace nemocnic České republiky (AN ČR)

 

Jste spokojen s cenami péče na letošní první pololetí?

Nejsem nadšen, protože úhrady nevzrostou ani o předpokládané navýšení objemu vybraného pojistného. To povede k dalšímu prohlubování deficitu v segmentu lůžkové péče, který především kvůli nucenému zvyšování mezd loni dosáhl asi 750 miliónů korun. Tím však nechci říci, že zdravotníci jsou odměňováni přiměřeně, jejich práce je značně podhodnocena. Za velký problém považuji strop pro úhrady odborným léčebným ústavům na sto procentech při prakticky zachované vysoké obložnosti srovnávacího období. Ještě méně srozumitelné je pro mne snížení úhrad léčebnám dlouhodobě nemocných na 96 procent, protože na provoz LDN se dosud vždy doplácelo.

S jakými požadavky jde asociace do dalšího jednání o cenách?

Chtěli bychom zvýšení úhrad odpovídající procentuálnímu zvýšení objemu vybraného pojistného. K udržení současné výše reálných mezd i rozsahu poskytované péče na úrovni loňského roku by bylo nutné zvýšit letošní úhrady lůžkovým zařízením v tomto roce o pět až sedm procent.

Vyhovuje



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?