Centra pro předčasně narozené děti potřebují peníze na rozvoj

20. 11. 2012 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Purpurové osvětlení Emauzského kláštera na Palackého náměstí v Praze upozorní dnes na problémy předčasně narozených dětí. Do 37. týdne těhotenství s váhou od 0,5 do 2,5 kilogramu se jich v ČR narodí za rok kolem 8500, to je osm procent všech novorozenců. Podle lékařů i rodičů hrozí, že se v ČR podmínky pro poskytování péče o nezralé děti ve 12 perinatologických centrech kvůli nedostatku peněz zhorší.


„Procento nezralých novorozenců stoupá, riziko jejich postižení klesá. Zhoršují se však podmínky pro zkvalitňování péče,“ varoval předseda České neonatologické společnosti profesor Richard Plavka. Zatím podle něj patří ČR v péči o předčasně narozené a rizikové novorozence ke světové špičce.

Perinatologická centra ve velkých nemocnicích jsou vybavena k péči o děti narozené mezi 24. až 32. týdnem těhotenství. Podle prezidenta České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka by centra měla dostat peníze, které se ušetří zrušením některých menších porodnic.

Neonatologové chtějí posílit také následnou léčebně preventivní péčí, která omezuje rizika dlouhodobého postižení nedonošených dětí. I na tuto péči prý ale chybějí peníze. Podle odborníků je potřeba také rozvíjet psychologickou péči pro rodiny nedonošených dětí.

Při příležitosti Světového dne předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopad, udělují letos potřetí Česká neonatologická společnost a občanské sdružení Nedoklubko ceny Purpurové srdce. Laureáty z předchozích let jsou kromě Plavky třeba neonatoložka Magdalena Paulová z hnutí Nemocnice přátelská dětem či ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků.

Cena symbolizuje křehkost i sílu těchto dětí. Nedoklubko uděluje také cenu Zlatý kulíšek - vítězům celorepublikové soutěže pro tvůrce čepiček či ponožek vyráběných dobrovolníky pro neonatologická oddělení.

Purpurové srdce je celosvětově symbolem a oceněním zranění v boji. Původně se udělovalo vojákům, myšlenku pak převzali rodiče nedonošených dětí na celém světě. Purpurová srdce nedonošených dětí jsou ručně vyráběná z českého skla a mincovního stříbra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?