Centrální nákup ušetří milióny

26. 6. 2009 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
S dosud ojedinělým nápadem, jak ušetřit nejprve desítky a postupně i stovky miliónů z rozpočtu přišel jihomoravský kraj. V těchto dnech rozjíždí zcela nový projekt nazvaný CEJIZA (centrální jihomoravský zadavatel), jehož cílem je ušetřit za nákup zboží a služeb pro zdravotnická zařízení...


Společnost, která byla zřízena jako servisní organizace pro potřeby příspěvkových organizaci, byla založena 18. června a okamžitě po zapsání do obchodního rejstříku začne uzavírat první nové kontrakty.

„Kraj již od počátku krize hledá finanční rezervy ve všech oblastech. Proto jsem projekt jednoznačně podpořil,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek. Předpokládá, že úspory se budou pohybovat v řádech stovek miliónů korun.

Budoucí zaměstnanci společnosti vypracují v první fázi analýzu struktury provozních nákladů v oblasti dodávek služeb a zboží do čtrnácti příspěvkových zdravotnických organizací kraje. Ty tvoří 8 nemocnic, 5 dětských zdravotnických zařízení a zdravotnická záchranná služba kraje.

„Celkové výdaje těchto organizací se pohybují kolem tří a půl miliardy ročně. Dvě miliardy jsou náklady na mzdy a za půldruhé miliardy se nakupují zboží a služby,“ řekl Právu Bořek Semrád, jednatel společnosti Cejiza a zároveň ředitel Nemocnice Tišnov.

Největší podíl úspor bude při nákupu zdravotnického materiá -lu, následuje nákup léků poté následují úspory z oblasti servisu, úklidu, praní prádla, telekomunikace, odvozu odpadu a dalších nutných služeb pro zdravotnická a jim podobná zařízení.

Plně funkční by měl být nový úsporný model zásobování a služeb zhruba do jednoho roku.

Miroslav Homola, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?