Ceny absorpčních pomůcek klesnou

15. 12. 2016 13:30
přidejte názor
Autor: Redakce

VZP změnila úhradu inkontinenčních pomůcek. Snížila ceny těch, které považuje za předražené, a zvýšila počet skupin, v nichž existuje několik variant bez doplatku. Lékaři inkontinentních pacientů však se změnami nesouhlasí, obávají se vyšších doplatků a další stigmatizace těchto nemocných.




Incoforum, mezioborové sdružení lékařů zabývajících se problematikou inkontinence moči, jako první upozornilo, že podle nového Úhradového katalogu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) budou pacienti s inkontinencí doplácet za pomůcky mnohem více než dosud. Zcela nově jsou zde zavedeny doplatky za absorpční pomůcky ve všech třech stupních inkontinence. Incoforum odhaduje doplatky v rozmezí 800 až 5600 korun ročně – podle stupně postižení. Incoforum se obává, že finanční dopad pocítí zejména lidé důchodového věku, kteří tvoří většinu pacientů s inkontinencí III. stupně, kde je navrhovaný doplatek nejvyšší. Pro tyto pacienty jsou absorpční pomůcky jediným východiskem ze sociálního vyloučení. „Chtěli bychom, aby zástupci VZP komunikovali s odbornými společnostmi a sdělili, jakým procesem se dospělo k tomu, že je nutné šetřit, na čem je nutné šetřit, jak a kolik. Toto s námi vůbec nebylo diskutováno a proces nastavení budoucích úhrad je naprosto netransparentní,“ řekl urolog a člen správní rady Incoforum Roman Zachoval. Podle asociace CzechMed by situaci namísto plošného zvýšení cen pomohlo adresné řešení problému. „Plošný nálet ze strany VZP v oblasti inkontinenčních prostředků zbytečně zatěžuje pacienty, zvyšuje riziko snížení standardu péče a rozhodně neřeší distribuční bonusy. Naproti tomu adresné řešení problému by přineslo požadované úspory až v řádu několika set milionů korun, nezatížilo by pacienta a hlavně by zachovalo volbu nejvhodnějšího zdravotnického prostředku,“ upozorňuje prezident asociace CzechMed Miroslav Palát.

Drahé a se zpětnými bonusy

Pojišťovna přistoupila ke snižování cen inkontinenčních pomůcek proto, aby jejich výrobcům a dodavatelům znemožnila nadměrně vysávat finance ze systému veřejného zdravotního pojištění. „Zdravotnické prostředky jsou často předražené a funguje u nich obdobný systém zpětných bonusů jako dříve u kardiologických materiálů. Pacienti, kteří inkontinenční pomůcky potřebují, změnu nijak negativně nepocítí – každý bude mít nadále možnost získat je zcela bez doplatku,“ uvedl tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý. Celkové náklady na inkontinenční pomůcky činí u VZP ročně zhruba 1,5 miliardy korun. To je částka srovnatelná například s výdaji za veškeré ozařování všech pacientů s rakovinou.

Navíc VZP slovy jejího náměstka Petra Hoňka vyjádřila podezření, že nemocnice při nákupu inkontinenčních pomůcek využívají zpětných bonusů. Výrobci při nich zpětně poskytnou zdravotnickému zařízení slevu či bonus ve formě dodávek materiálu a služeb. VZP poskytla novinářům k nahlédnutí nabídku jednoho z dodavatelů. Ten odebírajícímu zdravotnickému zařízení při odkupu konkrétní značky inkontinenčních pomůcek nabídl navíc 18 až 25 % z ceny objednávky, součástí byla i nabídka, že zdravotnické zařízení může čerpat slevu odběrem dalšího zdravotnického materiálu, školení nebo darovací smlouvou. Zda k bonusu nakonec došlo, VZP nemůže zjistit, protože nesmí nahlížet do účetnictví nemocnic.

Doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph. D., (vpravo) vyzývá zástupce VZP, aby o úhradách inkontinenčních pomůcek vedli dialog s odbornými lékařskými společnostmi. Vlevo prof. MUDr. Martin Bojar, CSc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?