Ceny léků dále porostou

15. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Léky budou letos i v příštích letech v tuzemsku zdražovat. Sice ne skokem, ročně zřejmě jen v řádu procent, ale stabilně. Originální léčiva stojí v Česku už téměř tolik, jako v zemích Evropské unie. Ceny generických léků jsou však zatím proti úrovni unie zhruba poloviční...


Léky budou letos i v příštích letech v tuzemsku zdražovat. Sice ne skokem, ročně zřejmě jen v řádu procent, ale stabilně. „Je to celosvětový trend, za nějž mohou i stále rostoucí náklady na vývoj nových léčiv. Jednoduché léky zkrátka už vynalezeny byly,“ říká Pavol Mazan, ředitel Mezinárodní asociace farmaceutických společností. Ta hájí zájmy výrobců originálních léků.

„Průměrná cena balení léků se zvyšuje, a zavádění originálů na český trh tento trend bude udržovat,“ potvrzuje i Lumír H. Kroček z konkurenční České asociace farmaceutických firem, zastupující producenty takzvaných generik, kopií originálních přípravků.

Tržby firem stoupají

Trend zdražování léků potvrzují i poslední údaje analytické společnosti IMS Health. Podle ní tržby farmaceutických firem v tuzemsku loni poprvé přesáhly třicetimiliardovou hranici.

„Dosáhly asi 32 miliard korun. Po připočítání marže to znamená, že lidé v lékárnách utratili asi čtyřicet miliard. Představuje to meziroční nárůst tržeb o jedenáct procent, přitom počet balení léků nevzrostl ani o pět procent,“ upozorňuje šéf českého zastoupení IMS Health Martin Kryšpín.

Zdražování je zřetelné už v posledních pěti letech. Zatímco v roce 1999 farmaceutické firmy utržily v Česku asi 23 miliard korun, loni už to bylo téměř o deset miliard víc. A ročně prodaný počet balení léků se přitom každoročně pohybuje zhruba na stejné hranici 310 miliónů.

Odborníci přitom tvrdí, že propočty nejsou ovlivněny ani případnou strategií firem, které by za stejnou cenu prodávaly třeba menší balení léků. „Přepočítáváme údaje i na takzvanou denní dávku léků, i zde se vývoj potvrzuje,“ vysvětluje Kryšpín.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba připomíná, že samotný vývoj cen léků má na výdaje lidí za léčiva vliv jen zhruba z jedné čtvrtiny - jinak rozhoduje to, jaké léky předepisují lékaři a jaké úhrady na ně poskytuje stát.

„Pro tuzemské léky přitom platí, že výrobce musí předložit Ministerstvu financí kalkulaci svých nákladů, podle níž je určena maximální cena pro trh,“ dodává Petr Polievka, ředitel pro správu společnosti Zentiva. Tento výrobce generik má na českém trhu největší podíl.

EU chystá jednotnou cenu

Zatímco ceny originálních léků v Česku již podle Chudoby dosahují asi 80 až 90 procent úrovně zemí Evropské unie, jejich kopie - generika - jsou tu asi o polovinu levnější než ve společenství.

„Tento rozdíl se nemusí hned vyrovnávat. Záleží na strategii firem i na tom, jak je stát bohatý. Mezi producenty generik je také větší konkurence,“ říká Chudoba.

Producenti originálních léků nyní prosazují, aby se v unii cena jejich léčiv sjednotila.

„Usnesení v tomto duchu už Evropská komise udělala,“ říká Mazan.

Pro tuzemské pacienty by to však nemělo mít neblahé důsledky. „Je sice pravděpodobné, že by pak firmy chtěly dostat zpět své náklady na vývoj léků. Ale zároveň budou nuceny zohledňovat finanční možnosti zemí, s nimž se budou dohadovat na refundaci svých nákladů. Proto by například v Česku mělo zůstat dost peněz na částečnou úhradu nových léků pacientům,“ říká Chudoba.

Martin Mařík, Hospodářské noviny, 15.1.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?