Ceny léků jsou v rukou soudu

12. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
S napětím očekávají evropské farmaceutické společnosti dnešní rozhodnutí Evropského soudního dvora. Ten projednává precedenční případ reimportů léků v Evropské unii a jeho rozhodnutí tak bude mít vliv na budoucí formování cen...


Brusel - S napětím očekávají evropské farmaceutické společnosti dnešní rozhodnutí Evropského soudního dvora. Ten totiž projednává precedenční případ reimportů léků v Evropské unii a jeho rozhodnutí tak bude mít vliv na budoucí fungování trhu a na formování cen.

Jednání má své kořeny v roce 1996, kdy Brusel uložil společnosti Bayer pokutu ve výši tří miliónů eur. Německý farmaceutický gigant se totiž podle názorů zástupců unie pomocí velkoobchodů ve Francii a Španělsku snažil systematicky zabránit, aby se do Velké Británie levněji dovážel lék na vysoký krevní tlak - Adalat.

Ve Velké Británii je totiž tento medikament mnohem dražší než na starém kontinentu.

Společnost Bayer se však proti rozhodnutí odvolala a u soudního dvora v Lucemburku dostala za pravdu. Soud prvního stupně pokutu musel stáhnout zpět, protože se Evropské komisi nepodařilo dostatečně prokázat kartelové spojení mezi koncernem a jeho distributory. Nyní jde o definitivní vyjasnění případu.

Důležité bude rozhodnutí také pro komisaře pro hospodářskou soutěž Maria Montiho. Ten chce na trhu s medikamenty uvolnit možnost reimportů a vytvořit tak spotřebitelsky příznivější klima. „Potřebujeme rozhodnutí nejvyššího soudu, aby v budoucnu komise proti výrobcům léků a distributorům mohla zasáhnout,“ řekl jeden z mluvčích komise.

Trnem v oku jsou Montimu především velmi rozšířené praktiky omezování dodavatelských kvót. Kvůli nim velkoobchody nemohou dovážet lék do jiných zemí za nižší cenu. Reimporty léků tak mají na celkovém trhu relativně malý podíl, který se však v rámci unie liší. V Německu tvoří dvě procenta, v Dánsku naopak dvanáct.

Farmaceutické koncerny však tvrdí, že jim reimporty působí značné finanční ztráty, což má významný dopad na výzkum a vývoj nových léků.

Více reimportů by vedle spotřebitelů uvítaly také zdravotní pojišťovny. Díky levnějším dovezeným lékům by tak podle odhadů, například německé zdravotní pojišťovny, ročně mohly ušetřit zhruba 450 miliónů eur. Příkladem může být lék Steridil D, kde originál stojí 41,26 eura a dovezený preparát 18,78 eura, tedy o více než polovinu méně.

Michael Scheerer, Hospodářské noviny, 12.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?