Ceny léků porostou od ledna pro občany minimálně

25. 11. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V pravidelném pořadu Rádia Impuls, který moderuje Václav Moravec, to řekl ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš.


Od 1.prosinec pocítí pacienti první dopady reformy zdravotnictví.

Zvýší se poplatky za den v nemocnici z dnešních 60 na 100 korun. Od 1. ledna se má platit 30 korun za recept, ne jako dosud tedy za položku na receptu. Navíc se od 1. ledna zvýší i daň z přidané hodnoty na léky z dnešních 10 na 14 korun.

O změnách v lékové politice hovořil moderátor Václav Moravec s ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martinem Benešem.

Pane řediteli, dochází výrazně ke změnám v cenách léků?

Přestože se výrazně mění daň z přidané hodnoty o čtyři procenta, tak na pacienty samotné tato změna v případě léčivých přípravků dopadne zcela zanedbatelně.

Nebudou se tedy zvyšovat ceny léků o ta čtyři procenta?

Většina zvýšení způsobeného nárůstem DPH padá na bedra zdravotních pojišťoven.

První fáze reformy zdravotnictví počítala s placením léků do 50 korun a doplňkových a podpůrných přípravků. Změní se to tedy po 1. lednu, respektive po 1. prosinci?

My bychom měli vyřadit z úhrad léky, které jsou podpůrné, doplňkové, nicméně toto je proces, který může běžet velmi dlouhou dobu. Záleží totiž na důkazech o neúčinnosti, o podpůrnosti a doplňkovosti. A to u většiny léků je velmi obtížné dát dohromady.

Kdy budou pacienti vědět, kolik lidí spadne do těch podpůrných a doplňkových přípravků, které si budou platit úplně ze svého?

Je to skutečně o důkazech a to je čistě vědecká práce, nikoliv administrativní proces. Domnívám se, že se budeme bavit o desítkách, maximálně stovkách léků. Co se týká vyřazení léků z úhrad, léků, které mají cenu do 50 korun, tak nově budou vyřazovány z úhrad zdravotního pojištění léky, které lze získat na předpis, ale i bez předpisu.

Kolik těch léků je?

Takovýchto léků lze skutečně odhadovat, že bez úhrad by mělo být 180 až 220 léků. Ta skupina volně dostupných léků, tedy léků vydávaných v lékárnách bez lékařského předpisu, se bude časem rozrůstat na nějakých 500­600 léků. Pacienti jsou totiž schopni častokrát sami stanovit diagnózu, jsou schopni rozhodovat o svém zdraví a měli by být schopni samozřejmě rozhodovat i v té míře, že se podílí vlastní účastí finanční na takové léčbě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?