Ceny Purpurové srdce uděleny za péči o předčasně narozené děti

16. 11. 2010 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Historicky první ceny Purpurové srdce převzali v pondělí v Praze lidé, kteří se významným způsobem podílejí na péči o předčasně narozené děti. Osobností České neonatologické společnosti se stal profesor Miloš Velemínský, osobností veřejného života Božena Jirků a osobností občanského sdružení Nedoklubko Magdalena Chvílová-Weberová.


Profesor Velemínský založil v roce 1984 první samostatné novorozenecké oddělení v ČR, začínal s komplexní intenzivní péčí o patologické novorozence. Zavedl systém transportní služby pro ně, už při převozu jim byla poskytována komplexní intenzivní péče včetně řízené ventilace. Zpracoval monografii, která se zabývá infekcí plodu a novorozence.

Jirků organizovala první velkou sbírku na Konto MÍŠA a přispěla k ustavení neziskového sektoru v ČR. Podílela se na vzniku charitativních projektů jako Konto BARIÉRY, Ostrovy života a Počítače proti bariérám. Je výkonnou ředitelkou Nadace Charty 77.

Chvílová-Weberová pracuje jako neonatolog v nemocnici Havlíčkův Brod, působí také v rizikové poradně pro nedonošené a perinatálně ohrožené děti. Spoluzaložila středisko komplexní rané péče v kraji Vysočina a věnuje se domácí hospicové péči. Snaží se o propojení zdravotní péče o nemocné a perinatálně ohrožené děti s možností sociální pomoci.

Purpurové srdce je celosvětově symbolem a oceněním zranění v boji. Původně se udělovalo vojákům, myšlenku pak převzali rodiče nedonošených dětí na celém světě. Purpurová srdce nedonošených dětí jsou ručně vyráběná z českého skla a mincovního stříbra.

V Česku se ze zhruba 118.000 novorozenců přes 8000 narodí předčasně. Jsou nezralí, potřebují zvýšenou péči nejen po narození, ale i v dalším životě. Nedonošené děti jsou ty, které se narodí mezi 24. až 37. týdnem těhotenství, jejich porodní hmotnost se pohybuje od zhruba půl kilogramu do dvou a půl kilogramu. Mívají různé problémy, k těžkým patří dětská mozková obrna nebo smyslový handicap, k nejlehčím poruchy učení.

Problematiku těchto dětí připomíná Mezinárodní den předčasně narozených dětí, který se slaví 17. listopadu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?