Ceny třetiny léčiv se zákonem sníží od jara o sedm procent

3. 3. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Maximální ceny třetiny léčiv se asi sníží od jara zákonem o sedm procent, a to včetně úhrad od zdravotních pojišťoven. Počítá s tím poslanecká předloha, kterou jednomyslně podpořil senátní výbor pro zdravotnictví.


Snížení se má týkat léků, u kterých Státní ústav pro kontrolu léčiv nestihl provést revizi úhrad ze zdravotního pojištění.

Stejné opatření platilo už loni v rámci takzvaného Janotova úsporného balíčku. Cílem bylo ušetřit náklady zdravotních pojišťoven.

Prodloužení tohoto opatření se ale nepodařilo zajistit do konce minulého roku. Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček proto varoval před výkyvy v cenách léků během první poloviny letošního roku.

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš senátorům řekl, že přechodné období výkyvu cen bude v průměru šestitýdenní podle toho, jak jsou lékárny zásobeny. Snížení úhrad se podle Beneše zpravidla promítne do cen farmaceutických společností, které mají větší prostor pro úpravu cenových podmínek než lékárny a distributoři.

Beneš také senátory ujistil o tom, že zrevidovány jsou skupiny, které jsou nejčastěji užívané, což znamenalo úsporu zhruba 5,5 miliardy korun. Navrhovaný zákon podle něj přinese pojišťovnám úsporu výdajů kolem kolem 800 milionů korun ročně.

Také podle Grémia majitelů lékáren většina léčivých přípravků vydávaných ve veřejných lékárnách už úhradovou revizí prošla. „Toto zákonné přecenění výše úhrad léků už přineslo roční úspory pro zdravotní pojišťovny ve výši pět miliard korun,“ uvedl již v lednu předseda grémia Marek Hampel.

Zdravotnický výbor podpořil také schválení novely zákona o léčivech, která má v návaznosti na směrnice EU upravit v českém právním řádu pravidla pro používání humánních léčivých přípravků a přípravků pro moderní terapii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?