Certifikát od MZ získalo loni 17 zdravotnických zařízení

5. 1. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví rozdělilo celkem 41 certifikátů Spokojený pacient za loňský rok mezi 17 zdravotnických zařízení. Certifikát potvrzuje, že pacienti jsou spokojeni s péčí i přístupem personálu. Platí po dobu jednoho roku a vychází z dotazníků, které vyplňovali sami pacienti.


ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Loni, kdy se certifikáty udělovaly poprvé, jich bylo rozděleno 20 mezi deset zdravotnických zařízení.

Letos poprvé bude udělen také certifikát v kategorii Rehabilitační pracovníci lůžkových zařízení. Získal jej Rehabilitační ústav Kladruby a Hamzova odborná léčebna v Luži - Košumberku. Certifikáty v různých kategoriích poprvé obdrží také Fakultní nemocnice Motol, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Institut klinické a experimentální medicíny v Praze, Psychiatrická léčebna Jihlava, Psychiatrická léčebna Brno a Psychiatrická léčebna Havlíčkův Brod, které na něj v předchozím ročníku nedosáhly.

Dotazníky vyplnilo téměř 24.000 pacientů, průměrná hodnota spokojenosti překročila 80 procent, což je ve světě považováno za standard dobré péče. „Výrazně lepších výsledků dosahuje především obor onkologie, naopak dlouhodobě nižší spokojenost je s porodnickými a gynekologickými odděleními, stejně jako s uzavřenými odděleními psychiatrických léčeben,“ dodal Sršeň.

Nejvyšší kvalitu zdravotních služeb má podle pacientů Masarykův onkologický ústav v Brně a Institut klinické a experimentální medicíny v Praze. Naopak nejnižší spokojenost s poskytovanou péčí uvádí pacienti léčení v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze - Podolí.

V hodnocení otevřených oddělení psychiatrických léčeben jsou na tom nejlépe léčebny v Brně, Červeném Dvoře a Šternberku. Nejméně spokojení jsou s poskytovanou péčí pacienti léčení v psychiatrických léčebnách Bohnice, Dobřany a Havlíčkův Brod.

Mezi uzavřenými odděleními ve spokojenosti pacientů vynikají Horní Beřkovice a Dobřany, na opačném konci jsou Kosmonosy a Bohnice. V kategorii Rehabilitačních ústavů je na tom nejlépe ústav v Kladrubech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?