Certifikáty personální krizi nevyřeší

24. 4. 2009 10:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Zařízení s dostatkem lékařů odměníme certifikátem, tak zní lék České lékařské komory na personální krizi v zemi. Podle mnohých ale nemá taková akce velký význam. „Přidělování certifikátu bude možné jen na základě představ komory. Nejsem si jist, zda má dostatek odborníků, kteří jsou schopni posoudit individuální potřeby jednotlivých zařízení a obávám se paušálního přístupu, který nemusí být objektivní,“ reagoval pro Zdraví.Euro.cz ředitel Vsetínské nemocnice Martin Metelka...


Jaká je personální situace ve Vaší nemocnici?

Pod pojmem „personální situace“ si lze představit různé oblasti k řešení. Je to příliš obecný pojem a neumím na něj jednoznačně odpovědět. Vsetínská nemocnice má provedenu systemizaci pracovních míst, která se odvíjí od rozsahu činnosti, náplně oborů a přihlíží také k seznamu výkonů. Ve vztahu k tomuto materiálu nám chybí lékaři v některých oborech (vnitřní lékařství, rehabilitace, ortopedie, AR) i zdravotní sestry. V ČR však není dosud vyhláška, která by definovala minimální personální vybavení a není tedy závazná norma, podle které lze situaci hodnotit.

Podle České lékařské komory je situace v České republice katastrofická, připravila proto Certifikát Nemocnice 21. století, který hodlá přidělit všem, kteří budou mít dostatečné množství lékařů. Slyšeli jste již o tomto projektu, jak na něj reagujete?

Je chvályhodné, že se ČLK problematikou zabývá, ale nejsem si jist, zda je projekt dořešen do detailů. Spíše se domnívám, že nikoliv. Jak jsem již sdělil, neexistuje závazná norma, podle které by bylo možné posuzovat nemocnice. Přidělování certifikátu bude možné jen na základě představ komory. Nejsem si jist, zda komora má dostatek odborníků, kteří jsou schopni posoudit individuální potřeby jednotlivých zařízení a obávám se paušálního přístupu, který nemusí být objektivní. Kvalita práce v nemocnici se neodvíjí jen od počtu personálu a to bez rozlišení funkcí a činností. Existují jednoznačné a certifikované postupy, jak ověřit kvalitu poskytované péče na základě více parametrů.

Máte již k dispozici personální požadavky komory? Splnili byste tento limit?

Pokud mám správné informace, pak podle představ komory máme dostatek personálu, podle našich měření nám někde chybí.

Myslíte si, že odměnit tímto způsobem nemocnice, je přínosné a že o tento projekt budou mít nemocnice zájem?

V tuto chvíli se, osobně, domnívám, že projekt není dostatečně připraven a zájem nebude. Co z takového certifikátu plyne?

Komora si slibuje, že tento projekt vyvolá mezi nemocnicemi konkurenční boj, nemocnice, které certifikát mít nebudou, vynaloží více síly na sehnání personálu, aby certifikát získaly. Domníváte se, že opravdu může tento projekt zlepšit personální situaci v zemi?

Myslím si, že komora by se měla zaměřit na analýzu prostředí, zda školy produkují dostatek profesí, které odpovídají potřebám a požadavkům, tedy jaký je trh, jaký je úhradový systém, zda umožňuje adekvátní ohodnocení zaměstnanců v nemocnicích a jak se zjištěnými skutečnostmi naložit. Naše nemocnice, i další, prezentují svou kvalitu poskytované péče získanými certifikáty (ISO, SAK ČR), součástí certifikačního auditu je hodnocení nejen počtu, ale také řízení lidí.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?