Červený kříž požaduje bezpečný přístup do oblastí konfliktů

3. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce požaduje pro svůj personál "bezrizikový přístup" do oblastí ozbrojených konfliktů a katastrof. Hnutí tento požadavek vyslovilo na své 28. mezinárodní konferenci, která včera začala v Ženevě...


ŽENEVA - Mezinárodní hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce požaduje pro svůj personál „bezrizikový přístup“ do oblastí ozbrojených konfliktů a katastrof. Hnutí tento požadavek vyslovilo hned v úvodu své 28. mezinárodní konference, která včera začala v Ženevě.

Hnutí tak reagovalo na bombový atentát proti své pobočce v iráckém Bagdádu, při němž 27. října zahynulo 12 osob. Mezinárodní výbor Červeného kříže vzápětí dočasně uzavřel své kanceláře v Bagdádu a Basře.

„Bezrizikový přístup těch, kteří přinášejí ochranu a pomoc lidem postiženým ozbrojeným násilím nebo katastrofami, musí být prioritou,“ praví se ve včerejším prohlášení hnutí. Dokument vyzývá všechny státy, aby „hlouběji zajišťovaly respekt k mezinárodnímu humanitárnímu právu“.

Na mezinárodní konferenci hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce, která zasedá každé čtyři roky, se pravidelně scházejí delegáti všech 181 národních organizací hnutí a 191 signatářských zemí Ženevské konvence.

Letos se konference koná pod heslem Chránit lidskou důstojnost a potrvá do 6. prosince. Slavnostními vystoupeními jednání konference zahájily švýcarská ministryně zahraničí Micheline Calmyová-Reyová a nizozemská princezna Margriet, která osm let předsedala Stálému výboru hnutí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?