Červený kříž slíbil dovézt pomoc pro 650.000 Venezuelanů

2. 4. 2019 7:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní federace Červeného kříže během dvou týdnů začne distribuovat humanitární pomoc ve Venezuele, kde jsou statisíce lidí ohroženy nedostatkem základních potravin a léků. Informoval o tom šéf federace Francesco Rocca, podle něhož se Červený kříž hodlá vyhnout jakékoli politizaci doručení této pomoci. Autoritářský prezident Nicolás Maduro již od února odmítá vpustit do země pomoc iniciovanou Spojenými státy a okolními latinskoamerickými zeměmi na žádost venezuelské opozice.


"Odhadujeme, že přibližně za 15 dní budeme schopni distribuovat pomoc...Očekáváme, že napoprvé dokážeme pomoci 650.000 lidí," řekl novinářům Rocca podle agentury AFP.

USA, Kolumbie a další země regionu vyslaly v únoru do Venezuely kamiony naložené základními potravinami a léky na žádost opozičního lídra Juana Guaidóa, kterého více než pět desítek států uznává za prozatímního prezidenta krizí zmítané země. Maduro však označil pomoc za počátek americké intervence a vyslal armádu, aby jejímu příjezdu zabránila. Při zásazích vojska na hranicích zemřelo několik lidí.

Rocca připustil, že by jeho organizace mohla využít i pomoc shromážděnou dosud u venezuelských hranic s Kolumbií a Brazílií. Chce se však vyhnout jakékoli politizaci své činnosti a zůstat striktně neutrální.

"Pokud bude tato pomoc v souladu s našimi pravidly a postupy, jsme pochopitelně připraveni ji distribuovat," řekl Rocca na adresu stovek tun připraveného humanitárního nákladu.

Madurova vláda se k této možnosti dosud oficiálně nevyjádřila.

Venezuela se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí doprovázenou nedostatkem základních potravin, z níž opozice i řada expertů viní socialistickou hospodářskou politiku. Podle OSN potřebuje naléhavě humanitární pomoc až čtvrtina obyvatel třicetimilionové země a přes 20 procent dětí mladších pěti let trpí chronickou podvýživou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?