Češi berou méně prášků proti depresím. Jsou drahé

5. 8. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko jde proti světovým trendům – místo antidepresiv lidé stále častěji dávají přednost psychoterapii.

V Česku klesá spotřeba léků proti depresi. Za posledních sedm let se počet Čechů, kteří berou antidepresiva, snížil zhruba o dvě a půl procenta. Vyplývá to z rozsáhlého, dlouhodobého výzkumu Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS).

Výsledky výzkumu ústav zveřejnil před pár dny. Šetření srovnávalo statistická data z roku 2002 s daty, která výzkumníci nasbírali v roce 2008. A výsledky jsou překvapující: dlouhodobě se počet Čechů, kteří potřebují antidepresiva, snižuje.

Výzkum ÚZIS tak uvádí na pravou míru informace, které se objevily v médiích na konci loňského roku a podle kterých v souvislosti s krizí spotřeba antidepresiv v Česku stoupla. Ty totiž braly v potaz pouze meziroční srovnání, porovnávaly roky 2008 a 2009.

„O tom, že z dlouhodobého hlediska spotřeba antidepresiv v Česku klesá, víme. A hodnotíme to velmi pozitivně,“ říká Jiřina Kosová, odbornice na vážné psychické poruchy z Psychiatrického centra Praha. Podle ní má klesající spotřeba antidepresiv dva hlavní důvody.

„Za prvé je to tím, že Čechům se stále více dostává do povědomí, že jsou i jiné způsoby, jak bojovat s depresí, než jenom polykat prášky. Zjišťují, že existuje také psychoterapie a stále více lidí navštěvuje různá psychiatrická centra a psychologické poradny,“ říká Kosová.

Druhým důvodem je, že antidepresiva jsou poměrně drahé léky a v době krize a všeobecného šetření se lékaři a nemocnice snaží nepředepisovat je, pokud to není vyloženě nutné.

„Navíc především moderní a kvalitní antidepresiva, která se nyní stále více dostávají na český trh, jsou skutečně velmi drahé preparáty,“ dodává Kosová.

Zajímavým poznatkem také je, že oproti roku 2002 lehce ubylo lidí, kteří berou léky na spaní a léky proti úzkosti. Je to tím, že přední čeští psychiatři se stále častěji snaží vštípit lékařům a ošetřovatelům v nemocnicích, že léky proti úzkosti ve skutečnosti nic neřeší.

„Jedním z velmi populárních léků proti úzkosti byly vždy diazepiny. Jenže ty fungují jenom jako šidítko. Jako taková berlička, kterou si lidé berou, aby okamžitě snížili úzkost. Ve skutečnosti ale pacientovi dlouhodobě nepomůžou, vznikají na nich závislosti a dávka se navíc musí stále zvyšovat,“ říká Kosová.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?