Češi jsou v boji se závislostmi na světové špičce

6. 2. 2017 14:34
přidejte názor
Autor: Redakce

Prof. Dr. Michael Kunze z Centra pro veřejné zdraví při Institutu sociální medicíny Vídeňské univerzity hodnotí práci českých specialistů s nelegálními návykovými látkami velmi pozitivně. Rezervy vidí v českém přístupu k legálním drogám.




Možné řešení problému legálních drog představuje holistický koncept harm reduction (HR, redukce rizik), který kombinuje moderní medicínský výzkum s aktuálními socioekonomickými ukazateli a spíše než teoretické poučky staví na první místo zdraví pacienta. Čeští odborníci sklízejí úspěchy na mezinárodních fórech nejen díky aplikaci této politiky. Ale právě díky ní se mezi drogově závislými v ČR snižuje prevalence hepatitidy C, HIV a dalších infekčních chorob. Závislí mají navíc velmi dobrý přístup k adekvátní a flexibilní zdravotní péči. Překvapivě odlišné klima panuje v oblasti legálních drog, konkrétně v boji proti kouření. S blížícím se přijetím tzv. protikuřáckého zákona se v České republice otevírá nebývalý prostor pro veřejnou diskusi.

Harm reduction k omezení kouření

Každá úspěšná protikuřácká strategie má v základu stejný obsah. Akcentuje redukci negativních fenoménů, jakými jsou předčasná úmrtí či závažné choroby. „Na základě více než čtyřicetileté praxe jsem přesvědčen, že strategie pro boj se závislostí na kouření je skutečně účinná, pokud splňuje čtyři základní předpoklady. Musí poskytovat silné podněty k tomu, aby lidé s kouřením nezačínali. Motivuje lidi a pomáhá jim, aby s návykem přestali. Redukuje riziko u těch, kteří nejsou schopni zbavit se nikotinové závislosti, a snižuje nebezpečí, jemuž jsou vystaveni nekuřáci,“ uvedl prof. Kunze.

Stejně jako u nelegálních návykových látek je i v případě legálních drog klíčem úspěchu redukce rizik. Před více než čtyřiceti lety Michael Russell ve své přelomové práci prokázal, že zatímco lidé kouří pro nikotin, umírají kvůli dehtu. Adekvátní redukcí rizik je konzumace nikotinu bez dehtu a jedovatých plynů. Ve vědeckých kruzích panuje široký konsenzus, že tzv. bezdýmné nikotinové produkty jsou daleko méně nebezpečné než samotné kouření.

Kouření škodí zdraví

V roce 2016 britská Královská lékařská společnost potvrdila, že nejčastější příčinou předčasných úmrtí, invalidity

a sociální nerovnosti v oblasti zdraví je kouření. Bohužel, počet kuřáků, kteří se úspěšně zbavili své závislosti je nízký. To platí i pro Českou republiku, kde Státní zdravotnický ústav eviduje pouze 4 procenta bývalých kuřáků, kteří se ke své závislosti již nevrátí.

Zástupci Královské lékařské společnosti považují poskytování HR produktů (elektronických cigaret jako dnes již běžnou účinnou substituci při odvykání kouření) za de facto veřejný zájem a tím i za politiku veřejného zdraví. Ve své nedávné studii, která se věnovala výzkumu norských uživatelů tzv. snusu (specifického druhu orálního tabáku) mezi lety 2013-2015, podal Karl Erik Lund přesvědčivé důkazy o tom, že aplikace

snusu významným způsobem eliminovala počet kuřáků v Norsku. Výsledky potvrzují, že tzv. Švédská zkušenost není geograficky determinována a že může docílit pozitivních výsledků i v dalších státech Evropy, tedy i v našem kulturním okruhu.

Švédská zkušenost Tzv. švédská zkušenost (Swedish Experience) je termín, kterým se označuje jedinečný vývoj ve Švédsku, kde díky preferenci harm reduction produktů došlo mezi uživateli nikotinu od roku 1970 k dramatické eliminaci chorob způsobených kouřením. V roce 2016 je Švédsko zemí s jednou z nejmenších prevalencí onemocnění způsobených kouřením v EU.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?