Češi se nechrání před nemocemi

27. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do center cestovní medicíny loni přišlo z několika desítek tisíc lidí, kteří cestovali do exotické ciziny, jen kolem 15 tisíc osob. "V tomto směru Češi ještě dost zaostávají za lidmi z vyspělých evropských zemí...


Malárie se může projevit až za půl roku po návratu z exotické ciziny

Praha - Zdravotní nástrahy mohou číhat v Africe, ale třeba i ve Španělsku. Přesto do center cestovní medicíny přichází mnohem méně lidí, než ve vyspělých státech.

Lidé riskují zejména při cestách do exotických zemí a podceňují význam zdravotní prevence. Stále častěji si přivážejí domů vedle běžných průjmů například žloutenku, kapavku, malárii, břišní tyfus. V posledních deseti letech přitom čtyři turisté po návratu zemřeli na malárii. Loni lékaři zaznamenali dokonce šestadvacet osob, které se touto nemocí nakazily na dovolené například v Tanzanii, Zambii a v Jihoafrické republice, protože zanedbaly užívání antimalarik, nebo je vůbec nebraly.

Do center cestovní medicíny loni přišlo z několika desítek tisíc lidí, kteří cestovali do exotické ciziny, jen kolem 15 tisíc osob. „V tomto směru Češi ještě dost zaostávají za lidmi z vyspělých evropských zemí,“ zdůraznil Jiří Beran z Vakcinačního centra Vojenské lékařské akademie v Hradci Králové. Ještě méně lidí se podle něho nechá vyšetřit po návratu.

„Žloutenky si přitom nevozí naši lidé jen z exotických oblastí, Indie, Barmy, nebo Keňi, ale i ze Španělska, či Slovenska. Ani luxusní hotel nevylučuje možnost nákazy hepatitidou v zemi, kde se tato nemoc vyskytuje,“ uvedla vedoucí Vakcinačního centra Hygienické stanice hlavního města Prahy Věra Paulů.

Dříve podle ní cestovali lidé fyzicky zdatní, dnes jezdí všichni, od kojenců po lidi chronicky nemocné, aniž by byli při pobytu v cizině patřičně zdravotně chránění.

Odborníci uvádějí, že zatímco celkový počet případů třeba virové hepatitidy A za poslední čtyři roky v Česku výrazně klesl, nemocných, kteří se nakazili v cizině, ubylo poměrně málo. V roce 1999 si přivezlo „nemoc špinavých rukou“ ze zahraničí 37 a loni 31 českých turistů.

Varovný je už zmiňovaný vzestup onemocnění malárií. V posledních letech přibývá lidí, kteří cestují do zemí, kde toto riziko hrozí. Celosvětově se přitom zhoršila kontrola malárie a epidemie se objevují v oblastech, kde byl dříve nízký výskyt. Např. na americkém kontinentu zaznamenali čtyřistaprocentní nárůst případů malárie v posledních dvaceti letech.

„Na naší klinice se v letech 1961 až 1981 léčilo dvaatřicet českých občanů s malárií, v následujících deseti letech osmdesát a v posledním desetiletí 104,“ upřesnil Jiří Vaništa z infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka. Pokud turistu třeba i za několik měsíců po návratu stihne viróza, musí lékaři říct, že byli v oblasti s výskytem malárie. Může totiž jít o počátek této nemoci. Třeba stres dokáže prvoka „spícího“ v játrech po několika měsících probudit.

Očkování při cestách do zahraničí

Očkování - Oblast výskytu

Povinné:

Žlutá zimnice - některé africké státy, Střední a Jižní Amerika

Doporučené:

Virová hepatitida A - celosvětově, vyšší výskyt v zemích s nižším hygienickým standardem

Virová hepatitida B - celosvětově, vysoký výskyt JV Asie, Afrika, Amazonie,

severní část amerického kontinentu

Tetanus - celý svět

Břišní tyfus - země s teplým klimatem a nižším hygienickým standardem

Meningokokový zánět mozkových blan A + C - celosvětově, endemicky rovníková Afrika

Záškrt - tropy, subtropy, místa s epidemickým výskytem

Cholera - Afrika, Asie - zejména indický subkontinent, Jižní Amerika

Pramen: Vakcinační centrum Vojenské lékařské akademie v Hradci Králové

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 27.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?