Češi se nemusí bát po vstupu do EU jít v Evropě k lékaři

14. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní péči, která bude českým občanům poskytnuta v ostatních členských zemích budou po vstupu ČR do unie plně hradit české zdravotní pojišťovny, řekla ministryně zdravotnictví Marie Součková...


SRNÍ - Po vstupu České republiky do Evropské unie budou moci čeští občané v ostatních evropských zemích navštívit lékaře za podobných podmínek jako doma.

Nebudou se muset obávat závratných plateb za ošetření ani si platit další

zdravotní pojištění.

V cizině za Čecha zaplatí česká pojištovna…

Zdravotní péči, která bude českým občanům poskytnuta v ostatních členských zemích EU, budou podle ministryně Součkové plně hradit české zdravotní pojišťovny.

„Naše pojišťovny budou plně hradit péči poskytnutou našim občanům v zahraničí,“ řekla ministryně Součková v Srní na Klatovsku po skončení konference Zdravotnictví po vstupu ČR do EU.

… a v ČR za cizince jeho pojišťovna

„A naopak, pokud bude v naší zemi ošetřen občan jiné členské země, budou jeho pojišťovny uhrazovat zdravotní péči na našem území,“ dodala.

Obavy z případných dluhů cizinců za ošetření proto podle ní nemusí mít ani čeští lékaři. Nesrovnalosti bude podle ministryně řešit Centrum mezistátních plateb.

Opozice: Nastanou problémy

Poslanec Jaroslav Zvěřina (ODS) upozornil, že tento systém nebude pro systém českého zdravotnictví bez problémů.

„Může to způsobit různé disproporce v úhradách a může to zatížit náš systém zdravotního pojištění úhradami za naše konzumenty zdravotní péče v zemích EU, kde je zdravotní péče podstatně dražší než u nás,“ řekl Zvěřina.

Podle Součkové se ale ministerstvo zdravotnictví snaží vytvořit takové podmínky, aby Česká republiky nebyla diskriminována.

V praxi to podle ní bude například znamenat přehodnocení výše úhrad, které si české zdravotnictví účtuje za ošetření cizinců.

„Budeme stanovovat kritéria, aby například při poskytování péče občanům EU pro nás nebyla tato částka nevyhovující,“ upřesnila.

Právě o systémech zdravotního pojištění a o dalších otázkách spojených s přípravou českého zdravotnictví na vstup ČR do EU jednalo v sobotu a dnes v Srní na Klatovsku 130 lékařů a dalších zdravotnických odborníků.

O své zkušenosti se s českými zdravotníky přijeli podělit i zástupci německé zdravotní pojišťovny Techniker-Krankenkasse.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?