Češi studovali zdravotnický systém a moderní technologie v Izraeli

7. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Minulý týden se uskutečnila mise představitelů českého zdravotnictví v Izraeli, které se účastní lékaři, ředitelé nemocnic a zástupci MZ. Izrael vydává na zdravotnictví celkem 8,3% HDP. Izraelci platí 5% zdravotní daň z příjmu, což představuje čtrvtinu nákladů na zdravotnictví...


Tel Aviv (Izrael) - Minulý týden se uskutečnila mise představitelů českého zdravotnictví v Izraeli, které se účastní lékaři, ředitelé nemocnic, zástupci ministerstva zdravotnictví, médií apod. Delegace vedená Jiřím Schlangerem navštívila již několik nejvýznamějších medicínských zařízení v Tel Avivu a v Jeruzalémě včetně centra záchranné služby, které využívá moderní operační a navigační systém.

ZDROJE PRO ZDRAVOTNICTVÍ

Z diskuze s ředitelem zahraničních vztahů izraelského ministerstva zdravotnictví dr. Yitzhakem Severem vyplynulo, že se v Izraeli vydává na zdravotnictví celkem 8,3 procenta HDP - tedy procentuálně podobně jako v ČR, ale v reálných číslech to představuje mnohem vyšší částku ve výši asi 1555 dolarů na osobu ročně.

Izraelci platí pětiprocentní zdravotní daň z příjmu, což představuje čtvrtinu nákladů na zdravotnictví, 46 procent dává vláda a téměř 30 procent vydávají občané z vlastní kapsy.

V zemi jsou čtyři zdravotní pojišťovny, lepší je však pro ně používat pojmu HMO (Health Maintenance Organization), protože jsou nezávislé, mohou vlastnit nemocnice a mohou klientům poskytovat připojištění.

V Izraeli pracuje 29 tisíc lékařů, 8250 stomatologů, 5100 lékárníků, 5600 psychologů a 44 tisíc zdravotních sester.

NÁKLADY OBČANŮ A SPOLUÚČAST

Průměrná izraelská rodina vydá měsíčně (kromě již zmíněné daně) na zdravotní výdaje 385 izraelských šekelů (v přepočtu asi 2300 Kč), z toho 30% na stomatologická ošetření, 30% na zdravotní služby, 20% na léky a 20% na připojištění. Na všechny léky vydávané pacientům v lékárně je u všech pojišťoven mírný doplatek.

Konference „Biotech Israel 2004“

V Tel Avivu se také uskutečnila odborná konference a výstava „Bio-Tech Israel 2004“, která představuje zejména úspěchy izraelského medicínského a biotechnologického průmyslu, jehož produkty se uplatňují na nejvyspělejších trzích světa včetně USA.

Další podrobnosti přineseme po návratu delegace v některém z dalších čísel Zdravotnictví a medicína.

Tomáš Cikrt, Tel Aviv, 6.5.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?