Češi zanedbávají preventivní prohlídky

13. 10. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Na preventivní prohlídky, přestože jsou hrazené zdravotními pojišťovnami, Češi příliš nedbají. Chodí na ni jen 15 až 20 procent lidí.


Občas si musí prevenci zaplatit sami pacienti, a to když chtějí od praktika vyšetření, které pojišťovna nehradí, což vyjde zhruba na 200 korun, nebo žádají velmi podrobné laboratorní testy.

Když zjistí, že je mohou stát i několik tisíc korun, většinou vzdají. Ochotno platit v takovém případě je jedno procento lidí. Uvedl to předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

O specialisty je ještě menší zájem

O cílenou prevenci u specialisty je podle předsedy Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka ještě menší zájem. Jen málokdo si vyžádá na kardiologii komplexní vyšetření, které vyjde na 500 korun a více. Specializovanou prevenci hradí svým zaměstnancům některé firmy.

Existují i placené programy, například Masarykův onkologický ústav (NOÚ) nabízí komplexní preventivní onkologickou prohlídku. I když se cena pohybuje mezi 5000 až 7000 korun, zájem o ni prý je.

Regulační poplatky se neplatí

Jojko připomněl, že za prevenci, kterou vyjmenovává vyhláška ministerstva zdravotnictví a hradí ji pojišťovny nebo stát, neplatí pacient třicetikorunový regulační poplatek. Nejde totiž o omezení zbytečných návštěv, což je smysl regulačních poplatků. Pacient neplatí regulační poplatek ani za vyžádanou prevenci, když chce něco navíc, protože tam platí sám vyšetření, jež pojišťovny nehradí.

Třicetikorunový poplatek nedávají ani zaměstnanci, kterým firma zaplatí specializovanou prevenci. Regulační poplatek se neplatí ani při komplexní preventivní onkologické prohlídce v MOÚ. Bez regulačního poplatku jsou také všechna screeningová vyšetření na rakovinu prsu, čípku děložního a tlustého střeva a konečníku. Za prevenci neplatí děti a ženy v době těhotenství.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?