Češi zaostávají v úrovni zdravotní gramotnosti

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Úroveň zdravotní gramotnosti obyvatel ČR zaostává za průměrem zemí Evropské unie, které se zúčastnily mezinárodního srovnávacího výzkumu.




Mezi devíti sledovanými zeměmi zaujímá Česká republika předposlední místo, za ní se umístilo pouze Bulharsko. Česká republika zaostává především za zeměmi, které v této oblasti představují špičku, tj. za Nizozemskem, Irskem, Německem a Polskem. Většina respondentů dotazovaných v České republice vykazovala podprůměrnou úroveň zdravotní gramotnosti.

Reprezentativní průzkum

Průzkum zdravotní gramotnosti realizoval na přelomu let 2014/2015 Státní zdravotní ústav ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR a Kanceláří WHO v ČR. Zdravotní gramotnost je totiž pojmem, kterému Světová zdravotnická organizace věnuje v posledních letech rostoucí pozornost.
Zdravotní gramotnost byla zjišťována ve třech oblastech: (a) v oblasti zdravotní péče, tedy schopnosti orientovat se v systému zdravotní péče a adekvátně jej využívat, (b) v oblasti pre vence nemocí, tedy schopnosti nalézt a využívat účinné způsoby předcházení konkrétním onemocněním, a © v oblasti podpory zdraví, tedy poznání jak rozvíjet a posilovat vlastní zdraví. Zkoumány byly schopnosti získat informace, vyhodnotit je a přijmout rozhodnutí. Z těchto údajů bylo vytvořeno skóre celkové zdravotní gramotnosti.

Výsledky průzkumu

Z výzkumu vyplynulo, že téměř 60 % z dotazovaných 1037 dospělých obyvatel ČR vykazovalo problematickou úroveň zdravotní gramotnosti. Omezená zdravotní gramotnost byla zaznamenána v oblasti prevence nemocí (54 %) a zejména u podpory zdraví (64 %); pouze pokud jde o orientaci v oblasti zdravotní péče, mírně převažovala nadprůměrná úroveň zdravotní gramotnosti (50,5 %).
„Úroveň zdravotní gramotnosti je podle našich zjištění podmíněna především finančním zabezpečením respondenta, jeho věkem, úrovní vzdělání a sociálním statusem. Zjednodušeně můžeme říci, že osoba s nízkou úrovní zdravotní gramotnosti bude mít s vyšší pravděpodobností finanční problémy, bude se jednat o starší osobu s nižším vzděláním a s pocitem nižšího postavení v sociální hierarchii,“ uvedl autor výzkumu RNDr. Zdenek Kučera.

Akční plán pro rozvoj zdravotní gramotnosti

Vláda ČR schválila koncem letošního srpna 13 akčních plánů, které vznikly v rámci Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. Akční plán pro rozvoj zdravotní gramotnosti je jedním z nich.
„Základem pro zlepšování zdravotního stavu všech občanů ČR je zvyšování zdravotní gra motnosti všech zainteresovaných. Akční plán rozvoje zdravotní gramotnosti považuji za jeden ze základních dokumentů, které v programu Zdraví 2020 vznikly,“ uvedl hlavní hygienik ČR a náměstek ministra zdravotnictví pro ochranu a podporu veřejného zdraví MUDr. Vladimír Valenta, Ph. D. Pracovní skupina ve svém akčním plánu označila 6 prioritních oblastí rozvoje zdravotní gramotnosti:

1. Strategie soustavného rozvoje zdravotní gramotnosti

(příprava strategického dokumentu Národního plánu rozvoje zdravotní gramotnosti) 2. Informace (kvalita a dostupnost, portál zdravotní gramotnosti) 3. Výchova a vzdělávání (školy, školská zařízení, celoživotní vzdělávání, pedagogičtí pracovníci) 4. Výzkum a hodnocení (mezinárodně srovnatelná me todika) 5. Média (věrohodnost a kvalita informací, vzdělávání novinářů) 6. Komunitní projekty (např. Zdravé město, Škola podporující zdraví, Podnik podporující zdraví, Nemocnice podporující zdraví, příklady dobré praxe) „V každé uvedené oblasti byly navrženy konkrétní projekty a ukazatele umožňující hodnotit jejich průběh, výsledky i efektivitu vynaložených nákladů,“ vysvětlil předseda pracovní skupiny pro zdravotní gramotnost prof. MUDr. Jan Holčík, DrSc.
Jedním z konkrétních úkolů akčního plánu je vytvoření portálu zdravotní gramotnosti jako důvěryhodného zdroje informací.

Výsledky průzkumu zdravotní gramotnosti v 9 zemích EU (AT = Rakousko, BG = Bulharsko, DE = Německo, EL = Řecko, ES = Španělsko, IE = Irsko, NL = Nizozemsko, PL = Polsko, Total = průměr EU-8, bez ČR, CZ = Česká republika)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?