Česká konsolidační agentura uvolní tři miliardy korun pro VZP

19. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
VZP dostane do konce roku za podniky v konkurzu tři miliardy korun, které jí dluží na pojistném. Dohodu ještě musí schválit kabinet. Tyto peníze umožní VZP zkrátit až čtyřicetidenní prodlení po lhůtě splatnosti...


PRAHA - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dostane do konce roku za podniky v konkurzu tři miliardy korun, které jí dluží na pojistném. Dohodu ještě musí schválit kabinet, řekla rozhlasové stanici BBC ministryně zdravotnictví Marie Součková s tím, že se na tom dnes dohodla s vedením České konsolidační agentury.

„Dnes bylo jednání v rámci České konsolidační agentury a byly přislíbeny odkupy objemů ve výši tří miliard. Do konce roku by měla být VZP posílena o tuto částku,“ uvedla.

Tyto peníze umožní VZP zkrátit až čtyřicetidenní prodlení po lhůtě splatnosti. Pozdní platby ohrožují například lékárny, podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby hrozí zejména těm menším krach. Pokud se splatnost do dvou měsíců neupraví, zavřou někteří lékárníci na protest na několik dní lékárny, upozornil Chudoba. „Věřím, že lékárny budou ve svých požadavcích z větší části uspokojeny,“ poznamenala ministryně.

Finanční pomoc VZP je součástí programu, jenž schválili minulý týden koaliční lídři na návrh koaliční komise pro zdravotnictví. Koalice chce ještě do konce roku poskytnout krajům pro bývalé okresní nemocnice 2,7 miliardy, dalších 700 milionů v první polovině příštího roku. Na oddlužení pojišťoven plánuje koalice tři miliardy korun.

Součková upozornila, že vše ještě musí projít vládou tak, aby byly nastaveny zcela jasné kroky. „Věřím, že kolegové ve vládě vnímají potřebu zdravotnictví,“ řekla a připomněla prohlášení premiéra Vladimíra Špidly, že pro jeho kabinet je zdravotnictví prioritou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?