Česká republika má 258 případů prasečí chřipky

1. 9. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká republika měla k 31. 9. 258 případů prasečí chřipky. Zatím posledních 15 případů infekce virem Pandemic (H1N1) 2009 potvrdila Národní referenční laboratoř pro chřipku ve Státním zdravotním ústavu v posledních čtyřech dnech, informuje ministerstvo zdravotnictví...


Česká republika měla k 31. 9. 258 případů prasečí chřipky. Zatím posledních 15 případů infekce virem Pandemic (H1N1) 2009 potvrdila Národní referenční laboratoř pro chřipku ve Státním zdravotním ústavu v posledních čtyřech dnech, informuje na svém webu ministerstvo zdravotnictví. Nejnovější případy se podle něj objevily v Praze a v krajích Ústeckém, Libereckém, Jihomoravském, Moravskoslezském a Jihočeském.

Podle ministerstva se jedná především o lidi, kteří přicestovali z Řecka, Malty a Španělska. Naprostá většina z nich je v domácí izolaci a zotavuje se bez antivirotické léčby. Nejsou hlášeny závažnější komplikace průběhů onemocnění, zdůraznilo na webu ministerstvo.

Vláda před více než týdnem rozhodla o tom, že Česko nakoupí milion dávek vakcíny proti prasečí chřipce. Vakcíny vystačí pro půl milionu lidí, stát chce nechat očkovat především zdravotníky. Očkovací látky dodá firma GlaxoSmithKline (GSK). Vakcíny stát přijdou na 220 milionů korun.

Původním záměrem kabinetu bylo zakoupit očkovací látky pro čtvrtinu obyvatelstva za více než miliardu korun. Nakonec se domluvil milion dávek pro půl milionu občanů, protože by je prý firma nestihla dodat včas. Navíc by hrozilo riziko nežádoucích účinků pro více lidí.

V Evropě hlásí nejvíce nákaz Německo a Velká Británie. Celkem na světě zatím nemoc podle oficiálních statistik byla zjištěna u téměř 245.000 lidí a vyžádala si bezmála 2400 obětí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?