Česká republika rozšiřuje zákaz dovozu skotu na další dvě země

19. 1. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká republika rozšiřuje zákaz dovozu skotu, potravin a krmiv z něj o další dvě země, Rakousko a Itálii. Oznámil to ministr zemědělství Jan Fencl. Podrobnosti...


od Pavly Dluhoschové.

Právě v Rakousku a Itálii se nedávno objevily první případy nemoci šílených krav. Zákaz dovozu se tedy nyní vztahuje na všechny země Evropské unie s výjimkou Řecka, Švédska a Finska, odkud se k nám ale uvedené produkty v podstatě neimportují. Ministr Fencl upřesnil, že zákaz pro Rakousko a Itálii platí od zítřka.

Jan Fencl, ministr zemědělství ČR:

My máme jediný zájem, držet se principu předběžné opatrnosti, to znamená činit takové kroky, abychom uchránili Českou republiku před výskytem této nemoci. A že bychom mohli být úspěšní, to opírám o skutečnost, že u nás opravdu ta masokostní moučka, pokud byl dodržován zákon, pokud byly dodržovány vyhlášky, je bezpečná. My velmi razantně chráníme vnitřní trh před dovozy živého skotu, ale také produktů tohoto živého skotu a masokostní moučky, a tím jakoby chráníme to vnitřní teritorium.

Ministerstvo podle Jana Fencla připravuje i řadu dalších opatření, například zvýšení počtu kontrol v chovech. Zvířata dodávaná na jatka musejí být označena, nebude-li prokázán jejich původ, mohou být utracena. Všechny importované kusy starší třiceti měsíců budou před uvedením masa do oběhu testovány. Ministr ustavil i krizový štáb, ve kterém kromě jeho vlastních expertů zasednou i odborníci resortů zdravotnictví, zahraničních věcí a průmyslu. Štáb vznikl preventivně pro případ, že by se také u nás objevila nová forma Creutzfeld-Jakobovy nemoci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?