Česká urologie má vysokou úroveň, neumíme se ale prodat

2. 4. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

 

V současné době existuje v urologii stejně jako ve veškeré medicíně jasný trend upřednostňovat neinvazivní postupy. „Hledají se nové metody ve farmakoterapii, ale i nové operační metody, které by minimálně traumatizovaly a poškozovaly pacienta. Máme k dispozici mnoho léků, je ale třeba zdůraznit, že působí jen na určitou vybranou část pacientů, třeba postižené benigní hyperplazií prostaty. Léky se u nás bohužel často předepisují naprosto zbytečně, což nás stojí hodně peněz. A ty nám pak chybí tam, kde bychom je potřebovali mnohem více,“ zdůraznil.

Nejzávažnějšími problémy v urologii jsou karcinom prostaty a nádory varlete. „Nádory varlete se nejčastěji vyskytují ve věku od 20 do 35 let, čili u mladých lidí. Nevýhodou je, že nádor varlete obvykle nebolí. Nicméně muž, pokud se pravidelně myje, by jej měl včas postřehnout,“ konstatoval. Zdůraznil, že pokud pacient přijde včas, přesahuje díky chemoterapii pravděpodobnost vyléčení 90 procent. Přitom ještě koncem 60. let činila úmrtnost na toto onemocnění kolem 60 až 70 procent. Současná úroveň chemoterapie umožňuje také být méně radikální co do rozsahu operačních zá-kroků.

Karcinom prostaty je podle prof. J. Dvořáčka v současné době velkým zdravotním, ekonomickým i sociálním problémem. „Disponujeme však zkouš



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?