Česká vata dobývá jih

21. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Španělé si oblíbili české léky, zdravotnické a hygienické potřeby. Vývoz na jih roste raketovým tempem. Tuzemští výrobci farmaceutik a krevních sér se letos vyšplhali dokonce až na pozici osmého největšího dodavatele pro španělský trh...


Španělsko je zemí zaslíbenou pro naše výrobce léků a gázy. Španělé si oblíbili české léky, zdravotnické a hygienické potřeby. Vývoz na jih roste raketovým tempem.

PRAHA - Velké úspěchy nyní slaví čeští výrobci léků a zdravotnických potřeb ve Španělsku. Děje se tak v situaci, kdy je náš celkový vývoz silně ovlivněn hospodářským útlumem v celé západní Evropě. Tuzemští výrobci farmaceutik a krevních sér se letos vyšplhali dokonce až na pozici osmého největšího dodavatele pro španělský trh. Od roku 2003 se nově objevila v našem vývozu do Španělska i vata, gáza a obinadla. “ Náš obrat se Španělskem za prvních šest měsíců letošního roku je čtrnáct milionů korun. Za celý loňský rok to bylo téměř osm milionů,“ řekla Deníku Impuls Irena Dvořáková z firmy HartmannRico. Společnost vyváží na jih Evropy hlavně sádrová obinadla a dámské hygienické potřeby.

Vedle toho se nám daří do Španělska také vývoz farmaceutických substancí. “ Ano, vyvážíme je do této země,“ uvedla Jelena Grocká z firmy ICN Pharm. Stejný produkt dodává na jih Evropy společnost Léčiva, která má dominantní postavení na českém a slovenském trhu s léky. “ Máme poptávky od španělských firem, vyvážíme účinné látky jako losartan nebo alendronát sodný, zatím však jen v malých množstvích pro vývojové účely,“ sdělil Jan Šotola z Léčiv.

V roce 2001 činily české vývozy farmaceutických výrobků do Španělska pouze šest set dvacet tři tisíce eur, v roce 2002 to bylo již milion šest set šedesát tisíc eur a za prvních šest měsíců roku 2003 jsou tržby dokonce přes milion eur.

JANA KAUFNEROVÁ, Impuls, 20.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?