Česká vláda si koledovala, píší ve Francii o otravách

17. 9. 2012 7:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Série otrav metylalkoholem vyvolala v zahraničí pozdvižení. Jindy opomíjené Česko se rázem dostalo do hledáčku světových médií. Ta vesměs poznamenávají, že dramatické události posledních dní sice nemají obdoby, ale že vážné problémy s nelegálním prodejem alkoholu má Česko už dlouho. „Odhadovaný podíl černého trhu je v zemi na vzestupu a v současnosti tvoří zhruba dvacet procent,“ píše například portál Euronews.


Některá média přitom kritizují stát, že problém dlouho ignoroval navzdory mnoha varovným signálům. „Výrobci a dovozci alkoholu upozorňovali na alarmující nárůst černého trhu s alkoholem v zemi, česká vláda ale nezasáhla. Drastické snížení kontrol kvůli škrtům a zaměření inspekcí na zahraniční maloobchodní řetězce zajistilo restauracím a majitelům stáčíren naprostý klid pro jejich obchod,“ napsal například francouzský list Le Monde.

Kauza nejvíce vyděsila sousední země. Kontroloři mají pohotovost a polský hygienik zakázal obchod s více než dvacetiprocentním alkoholem pocházejícím z Česka. Spekuluje se totiž, že několik tamních otrav způsobil právě český pančovaný alkohol.

Slovensko zvažuje přísnější opatření proti falšování kolků. Jedním z nich by mohly být i neviditelné kódy, řekl stanici STV tamní ministr financí Peter Kažimír.

Zákaz prodeje tvrdého alkoholu, který v pátek večer vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví, většinu světových médií zaskočil. Například agentura AP takový krok popsala jako „bezprecedentní“.

„Tento zákaz je prvním svého druhu v zemi, která je, stejně jako sousední státy známá svým liberálním postojem ke zdanění a prodeji alkoholu. Řada místních kiosků a prodejen rychlého občerstvení nabízí také whiskey, vodku nebo brandy v láhvích, či dokonce v plastikových kalíšcích. Pití alkoholu a domácí pálení je v Česku běžná věc,“ popisuje zdejší poměry zpravodaj listu The Wall Street Journal.

Zároveň dodává, že místní obyvatele vede ke konzumaci nekvalitního alkoholu tíživá ekonomická situace. Zvláštností zdejšího trhu si všímají i v sousedním Německu.

„Velká balení laciného alkoholu mají v Česku tradici,“ píše německý list Berliner Zeitung, který připomíná, že až do roku 2004 se alkohol mohl prodávat i v barelech o objemu 25 litrů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?