České nemocnice už líčí na slovenské lékaře

14. 1. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Přijďte k nám a vyděláte víc než doma na Slovensku. Podobnými náborovými slogany začaly české nemocnice lákat slovenské lékaře do svých služeb.


Náborem se snaží nahradit české doktory, kteří podali hromadnou výpověď.

Deník Sme upozornil, že náborové akce českých nemocnic určitě nejsou bez šance, protože slovenští lékaři vydělávají o 20 až 30 procent míň než jejich čeští kolegové. Navíc Slováci často pracují v horších podmínkách.

Podle některých zdrojů až pět procent absolventů slovenských lékařských fakult ani nehledá práci na Slovensku a odchází hned po studiích do zahraničí. Nemocnice s poliklinikou ve slovenském městě Skalica poblíž hranic už obdržela žádost z Moravy o „sousedskou výpomoc“, potvrdil ředitel nemocnice Ivan Medlen.

Ani stěhovat se nemusí

Nechtěl ale upřesnit, kdo je oslovil. „Měli zájem o zapůjčení chirurgů na jeden až dva dny v týdnu, protože z nemocnice u hranic odchází operační tým,“ řekl k tomu skalický náměstek pro léčebně-preventivní péči Patrik Fiala.

Podle prezidenta slovenské Asociace soukromých lékařů Ladislava Pásztora může v moravských nemocnicích nastat krizový stav, což slovenské nemocnice poblíž společné hranice například v Čadci, Trenčíně, Myjavě nebo v Malackách zřejmě pocítí.

„Lékaři z nich se nemusí do Česka ani stěhovat. Sednou do auta, za půl hodiny vystoupí v české nemocnici a ta jim poskytne dvojnásobný příjem,“ shrnul situaci Pásztor.

Náměstkyně ředitele nemocnice v Trenčíně potvrdila, že už nyní od nich dojíždí několik lékařů pracovat do 60 kilometrů vzdáleného Vsetína.

Zatím však zvýšený zájem trenčínských lékařů pracovat v Česku nezaznamenala.
Ředitel skalické nemocnice předpokládá, že po případném odchodu slovenských lékařů do Čech je mohou na Slovensku nahradit lékaři z Ukrajiny.

„Ukrajince už v nemocnici máme a v následujících měsících by měli nastoupit další dva až tři,“ říká Medlen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?