České patology poslal slovenský soud do vazby

4. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Českým lékařům, kteří se pokusili propašovat na Slovensko lidské orgány a tkáně, hrozí až tři roky vězení. Obvinění patologové jsou nyní ve vazbě. Výpovědi obou mužů se přitom rozcházejí. Jeden z nich doznal, že kontraband byl určen pro zahraniční firmu...


BRATISLAVA - Českým lékařům, kteří se pokusili propašovat na Slovensko lidské orgány a tkáně, hrozí až tři roky vězení. Obvinění patologové jsou nyní ve vazbě. Výpovědi obou mužů se přitom rozcházejí.

Jak uvedla televize Joj, zatímco jeden z obviněných lékařů tvrdil, že vzorky tkáně a krve chtěl propašovat přes slovenskočeskou hranici pro vlastní potřebu, druhý obviněný při dojednávání o vazbě doznal, že kontraband byl určen pro

zahraniční firmu.

Podle mluvčího slovenských vyšetřovatelů Stanislava Rybana jde o lékaře Josefa K. (68) z Uherského Hradiště a Richarda Z. (56) z Kostelce. Richarda Z. zadrželi slovenští celníci na přechodu ve Skalici poté, co v jeho autě nalezli přenosné chladící boxy s 16 plastovými nádobami a 17 zkumavkami, v nichž byly blány osrdečníku, kostní štěpy a krev.

Nejspíš pocházely z těl zesnulých z patologie ve skalické nemocnici, kde starší lékař pracoval jako zástupce primáře a mladší prý vypomáhal jako zastupující patolog. Cílovou zemí pro odebrané orgány bylo údajně Německo.

Nelegální odběry byly ve skalické nemocnici podle policejní verze prováděny tři týdny. Podobný postup je na Slovensku legální jedině tehdy, když ho schválí odborné konzilium. Šéf kliniky Roman Kerekeš ujišťuje, že se vše odehrávalo bez vědomí vedení skalické nemocnice.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?