České zdravotnictví by mohlo zažít vlnu žalob pacientů

24. 1. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
České zdravotnictví by mohlo zažít vlnu žalob pacientů, kteří se nemohou domoci léčby. Nadační fond Stránský vyzval pacienty z celé republiky, ať se brání žalobou.


Fond jim poradí a případně pomůže, stejně jako pacientům s roztroušenou sklerózou z teplického centra, kteří uspěli v pátek s hrozbou žaloby na Krajskou zdravotní a.s. Týž den Všeobecná zdravotní pojišťovna slíbila, že jejich biologickou léčbu uhradí.

„Naše výzva je ke všem občanům republiky, pomůžeme a poradíme lidem i s jinými vážnými chorobami,“ řekl ČTK lékař a politik Martin Jan Stránský.

Iniciativu sponzorovanou fondem zorganizovali lékaři, právníci a společnosti pacientů. Lidé se mohou k iniciativě připojit na mailové adrese pospisilova@mjs.narodni.cz.

„Záměrem je rozšířit množství podobných žalob s cílem změnit systém tak, aby bylo předem jasné, na co přesně mají všichni pacienti nárok a na co ne, bez ohledu na jejich bydliště nebo místo léčby,“ uvedl Stránský.

Pacienti se buď mohou připojit ke společné žalobě, nebo mohou sami žalovat nemocnici, která jim léčbu odmítla. Stránský věří, že uspějí - připomněl nedávný verdikt Ústavního soudu, který dal za pravdu lékařce, jež předepisovala pacientům potřebné léky bez ohledu na limit od pojišťoven.

„Mohou to jednotliví pacienti udělat touto cestou, my jsme ochotni jim poradit. Nebo jakmile zjistíme, že je větší skupina pacientů, kteří v nějaké nemocnici nedostávají lék, který by dostat měli, jsme ochotni uvažovat o tom, že bychom jim pomohli,“ dodal. Stránský je přesvědčen, že když se pacienti spojí a bude jich „víc a víc“, donutí politiky ke změně.

Ředitel VZP Pavel Horák dnes v rozhovoru pro Rádio Impuls uvedl, že série žalob nehrozí. „My se vždy chováme tak, aby pacienti potřebnou péči dostali,“ řekl Horák.

Současnou iniciativu nadačního fondu označil za „amerikanizaci“ problému. „Ve Spojených státech se všichni soudí, výsledkem je, že je tam péče dvakrát dražší než všude jinde,“ prohlásil ředitel VZP.

Připustil však, že v „extrémních situacích“ se mohou svých práv domáhat soudně i čeští pacienti.

Iniciátoři společné žaloby zpochybnili dnes tvrzení politiků, úředníků ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven, že plánované legislativní změny vyřeší problém s úhradami drahé léčby. Reforma směřuje více peněz do nemocnic s těžkými pacienty, z rozpočtů se přejde na platbu za diagnózu DRG, peníze tedy mají jít za pacientem.

„Plánované kroky vůbec neřeší to, že peníze jsou předem určeny pro určité skupiny pacientů či jejich onemocnění. Tím zůstává rozhodování o hospodaření stále na straně zdravotnických zařízení, kterým z různých důvodů mohou peníze dojít,“ poznamenal Stránský.

Podle platných zákonů má zdravotní pojišťovna povinnost najít pacientovi jiné pracoviště, pokud nejbližší centrum nemá peníze na jeho léčbu. VZP to prý tak dělá a pacienti se už s další stížností nevracejí.

Podle jedné z pacientek to ale je jinak - pojišťovna údajně dá pacientům jen seznam center a nutí je, aby si takové pracoviště hledali sami. „Pacient se z toho zákonitě zhroutí, a proto už se pojišťovně neozve. Čeká dál na zařazení do léčby, protože ví, že by nezvládal cestovat do centra vzdálenějšího, pokud by tam i měli kapacitu,“ řekla pacientka ČTK.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?