České zdravotnictví dostane půl miliardy z EU na prevenci

11. 5. 2010 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
České zdravotnictví dostane z Evropské unie půl miliardy korun na prevenci a rehabilitaci. Ministerstvo posílí screening rakoviny, prevenci dětských úrazů či cukrovky. Novinářům to řekla ministryně Dana Jurásková.


Zdravotnická zařízení mohou předkládat projekty do 3. června, o rozdělení peněz pak rozhodne komise odborníků.

„K tradičním programům, které už populace zná, jako screening rakoviny děložního čípku, prsu a tlustého střeva, přidáváme další, které považujeme za důležité, a to je prevence dětských úrazů, zubních kazů u dětí a nově i péče o diabetiky,“ upřesnila. Na tuto část prevence půjde 300 milionů.

Dalších 200 milionů je určeno na snížení zdravotních rizik - jednak je to oblast rehabilitace, tedy podpora vybavení pracovišť a preventivních rehabilitačních programů, a pak ochrana před infekcemi šířenými v nemocnicích.

„My předpokládáme, že díky rehabilitaci se zvýší návratnost pacientů po těžkých onemocněních domů a do práce a že ubude komplikací z nemocničních infekcí, tím klesne ekonomická náročnost léčby,“ shrnula.
Přesvědčit lidi, aby na prevenci chodili a dbali o zdravý životní styl, lze podle Juráskové jedině tím, že pochopí jejich důležitost.

„Komunikace, komunikace a komunikace, to je hlavní,“ řekla. Lidé podle ní musejí dostat informace, co mají k dispozici, co jim hradí zdravotní pojišťovna, jakým způsobem se mohou do programu zapojit. Musejí se dozvědět, co jim které vyšetření přináší, jaké znamená časové zatížení, zda je nepříjemné, co jím lze zjistit a také ovlivnit.

„Zejména nám jde o preventivní programy zaměřené na změnu životního stylu. Česká populace musí pochopit, že zdraví je komodita, která je přímo úměrná životní úrovni. Budeme-li zdrávi, máme větší šanci, že budeme moci pracovat, a tím pádem si udržíme dobrou životní úroveň,“ shrnula.

Ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Petr Koška uvedl, že připravili projekt prevence nemocí srdce a cév Kardio Vize Brno 2030. Převzali zkušenosti projektu Cardio Vision 2020 z amerického Rochesteru, který se díky projektu stal městem s nejmenší kardiovaskulární nemocností i úmrtností v USA.

Z peněz EU bude Brno žádat 80 milionů korun. Jde o zamezení či alespoň oddálení nemocí srdce a cév a udržení co nejdelšího aktivního věku lidí. V ČR nyní umírá na tyto nemoci 51 procent obyvatel. Riziko zvyšují vysoký cholesterol a tlak a také cukrovka. Jen 20 procent pacientů má jen jeden rizikový faktor, 80 procent jich má více. Cestou k omezení rizik je nekouření, více pohybu a zlepšení stravovacích návyků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?