Českem projedou handicapovaní cyklisté s programem pro děti

23. 5. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Českem příští týden projedou během pětidenní akce Tour4Change handicapovaní cyklisté společně se zdravými. Zábavní program má především dětem přiblížit život s postižením a současně je naučit, jak předcházet zbytečným úrazům a nehodám.


„Tour4Change se zaměřuje především na děti základních škol. Apelujeme na preventivní chování dětí, aby předešly zbytečným úrazům či nehodám, které je mohou navždy zdravotně poznamenat,“ novinářům program pátého ročníku turné představil Tomáš Pouch, předseda neziskové organizace Černí koně, která akci pořádá. Peloton vyjede v pondělí z Prahy a cestu zakončí v pátek na Mezinárodním filmovém festivalu ve Zlíně.

Děti poznají problematiku lidí s tělesným postižením, vyzkouší si roli handicapovaného i asistenta. „Chceme zbořit zdi stojící mezi handicapovanými a většinovou společností, které se mohou objevovat a vytvářet v podobě nejrůznějších obav, strachů, předsudků, zloby nebo dokonce mýtů,“ dodal Pouch.

Jezdci se zastaví při 500 kilometrů dlouhé cestě v pěti městech. Akce začne v pondělí 28. května v pražském parku Ladronka, odkud budou cyklisté pokračovat přes Pardubice, Brno, Ostravu do Zlína, kde turné skončí symbolicky na mezinárodní den dětí, tedy 1. června. Ve Zlíně je akce Černých koní tradičním doprovodným programem filmového festivalu.

Mezi cyklisty bude například vícenásobný mistr světa v biketrialu Josef Dressler, vícenásobná mistryně světa v para-pole dance Daniela Pecinová a moderátor a bavič Kazma Kazmitch. „Vzhledem k chystaným aktivitám v návaznosti na nově založený nadační fond Oneman Show Foundation je pro mě výzvou poznat na vlastní kůži život s handicapem,“ řekl Kazma, který pojede na kole poháněném rukama.

Tour4Change je mezinárodní projekt, u jehož vzniku stála česká nezisková organizace Černí koně. Kromě Tour4Change pořádá sdružení třeba i závody takzvaných handbiků, speciálních kol pro handicapované poháněných rukama. Organizace tyto handbike kola pro postižené děti i vyrábí. Od roku 2009 Černí koně také provozují bezplatnou půjčovnu, která nabízí kola uzpůsobená řadě postižení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?