Česko má svůj Národní program komplexní interní péče

24. 5. 2013 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko má svůj Národní program komplexní interní péče. Vyhlásili ho včera ministr Leoš Heger (TOP 09) a předseda České internistické společnosti Richard Češka. Program pojímá internu jako páteřní obor zdravotního systému. Cílem je ve spolupráci s praktiky i specialisty vyhledávat pacienty s více nemocemi a zajistit jim komplexní péči. Důraz je kladen na včasné odhalení obtíží i prevenci.


Obor disponuje 10.091 lůžky na 150 nemocničních odděleních. V roce 2011 na nich bylo léčeno 387.930 pacientů, počet ošetřovacích dní se blížil 2,7 milionu při průměrné ošetřovací době 6,9 dne.

„Národní program interny znamená pro pacienta především to, aby nemusel běhat od jednoho superspecialisty k druhému, ale aby pokud možno i o komplikovaného pacienta se postaral především jeden lékař,“ řekl ČTK Češka. Program se podle něj uvádí v život postupně, je to tedy vize na několik nejbližších let, lékaři se podle něj ale chovají už teď.

Heger program zhodnotil jako proklamaci, že by medicína měla zůstat u svých kořenů a ty podporovat víc než jednotlivé úzké specializace, které jsou také potřeba, ale zdaleka ne v tak velkém rozsahu jako dosud. Vítá hlavně zapojení praktických lékařů.

Význam interny stoupá se stárnutím populace, kdy přibývá lidí zatížených několika nemocemi. Polovina lidí nad 65 let má alespoň tři chronické nemoci, pětina jich má pět a více. Většina potřebuje, aby jejich nemoc byla chápána v širších souvislostech a byly stanoveny priority léčby.

Tomuto trendu odpovídají i snahy vytvářet v nemocnicích společný lůžkový fond interních oborů, kde v lékařských týmech jsou se specialisty také všeobecně vzdělaní internisté.

Národní program řeší vedle organizace péče také vzdělávání, výzkum a vývoj či ekonomické aspekty interní péče. Ve srovnání se superspecializovanou péčí spočívá úspora v poklesu počtu návštěv u lékaře - pokud čtyři nemoci pacienta vyřeší jeden lékař, je to ekonomičtější, než když pacient navštíví čtyři lékaře, kde podstupuje některá vyšetření opakovaně a dostává některé léky navíc.

Posílením role všeobecné interny stoupá i dostupnost pro pacienta - síť interních zařízení je v ČR oproti síti specializovaných zařízení řádově rozsáhlejší.

Důraz na všeobecné znalosti internisty s mottem, že internista je lékařem pro všechny pacientovy potíže, kladou programy například i v Německu či USA. Až třem čtvrtinám nemocných s interními chorobami může kvalifikovanou péči poskytnout vzdělaný internista, jen 30 procent potřebuje superspecializovanou péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?