Česko posílí přípravu na pandemii chřipky

20. 7. 2009 10:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko se začíná připravovat na možnost pandemie tak zvané prasečí chřipky. Pro 25 procent obyvatel zajistí vakcíny a navýší zásoby antivirotik o dalšího půl milionu na 2,5 milionu dávek. Nemocnice doplňují vybavení dýchacími přístroji pro pacienty s komplikacemi a ochrannými pomůckami pro zdravotníky. S přesným postupem dnes vládu seznámí ministryně zdravotnictví Dana Jurásková....


V České republice je zatím odhaleno 27 případů infekce virem Pandemic (H1N1), tedy tak zvanou prasečí chřipkou. Nyní má stát zajištěny léky pro 20 procent populace, jde o lék Tamiflu. Pro dalších pět procent lidí chce nakoupit antivirotikum Relenza. Nákup přijde do konce roku na 138 milionů korun, příští rok bude stát 236 milionů korun. Vláda tento nákup schválila již koncem června. Ministerstvo je těsně před podpisem předběžné objednávky vakcín. Uzavření smlouvy neznamená automaticky nákup vakcín proti současné chřipce, ale zablokuje se kapacita na jakýkoliv pandemický kmen.

Hlavní hygienik ČR a náměstek ministryně Michael Vít uvedl, že ministerstvo již shromažďuje pravidelná hlášení krajských hygienických stanic o počtech pacientů v daném regionu. V době pandemie by z týdenních hlášení přešlo na denní hlášení. Ministerstvo by také organizovalo očkování obyvatel a rozdělování antivirotik.

Příprava kapacit pro nakažené

Pandemický plán předpokládá, že do 90 dnů od nástupu pandemie by muselo být hospitalizováno 30.000 až 45.000 pacientů s komplikovanou chřipkou. Připravují se již také fakultní a krajské nemocnice. Prověřují své vybavení ventilačními přístroji na infekčních odděleních a klinikách a vybavení ochrannými pomůckami pro zdravotníky, kteří budou o nemocné pečovat. Své úkoly mají i ostatní ministerstva, například vnitro zodpovídá za činnost integrovaného záchranného systému v součinnosti s kraji. V Česku je podle Víta výskyt onemocnění nadále relativně velmi nízký. Nakažených bude zřejmě více, dá se předpokládat, že nejsou hlášeny všechny případy. Infikovaní lidé bez chřipkových příznaků lékaře nevyhledávají, stejně je tomu i jinde v Evropě.

Obavy z podzimu

Epidemiologové se obávají podzimu, kdy může udeřit druhá vlna chřipky. Kromě běžné sezonní chřipky se mohou potkat dva viry: takzvaný mexický A(H1N1) s virem ptačím A(H5N1). Zatímco první se šíří rychle, ale není tak nebezpečný, ptačí virus se šíří špatně, ale způsobuje víc úmrtí. Ve světě se zatím novou chřipkou A(H1N1) nakazilo již více než 100.000 lidí a potvrzeno bylo 441 úmrtí. Nejzatíženějšími evropskými zeměmi jsou Británie, Španělsko, Francie a Německo, kde počet nakažených stále roste. Nyní je v Evropě přes 11.000 případů, z toho nejvíce v Británii.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?