Česko prodělá, pokud Američané odejdou jinam, říká David Rath

11. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
hn: Není to dávno, co jste byl za premiérem Zemanem kvůli svým podezřením, která se týkala tunelování českých nemocnic. Projekt na odstátnění Homolky je podle vás v pořádku? Jde o dvě věci: o projekt a pak jeho právní formu. Myslím...


Česká lékařská komora stála u zrodu projektu, podle kterého by měla vzniknout z Nemocnice Na Homolce obecně prospěšná společnost, v níž bude mít podíl americká nezisková organizace UMPM Health System při Pittsburské univerzitě. Rath tvrdí, že Česko by velice prodělalo, pokud by Američané odešli jinam.

hn: Není to dávno, co jste byl za premiérem Zemanem kvůli svým podezřením, která se týkala tunelování českých nemocnic. Projekt na odstátnění Homolky je podle vás v pořádku?

Jde o dvě věci: o projekt a pak jeho právní formu. Myslím si, že projekt je naprosto fenomenální. Pokud si ho nechá Česká republika utéct, potom by stálo za to doslova natlouci lidem, kteří by něco takového způsobili. Znamenalo by to stejnou ztrátu, jako kdyby si Česko nechalo utéct projekt Škoda - Volkswagen Mladá Boleslav. Pokud se spolupráce s Američany uskuteční, budeme mít ojedinělé zdravotnické centrum.

hn: Řekl jste, že jedna věc je projekt a druhá jeho právní forma…

Jde o to, jak právně zajistit, aby stát nepřišel o majetek, který do obecně prospěšné společnosti vloží, a dostal odpovídající výtěžek. Dali jsme Ministerstvu zdravotnictví jednoznačnou podmínku, že smlouva se musí postavit tak, aby stát měl právo veta v jakékoli situaci, při níž se bude nakládat s majetkem, s pozemky, včetně pronájmů, a podobně.

hn: Viděl jste návrh zakládací smlouvy?

Zatím ne, takže k němu nemám v tuto chvíli právní rozklad.

hn: Pouštěli by se Američané do něčeho takového, kdyby z toho nic neměli?

Samozřejmě, že budou mít. Za prvé větší prestiž. V USA sílí trend, aby univerzitní nemocnice měly spolupracující pracoviště rozesetá po světě. Za druhé finanční užitek. Pokud vím, Američané chtějí podíl, ale jen z toho, co se vydělá navíc proti současnosti. Větší část má přitom dostat český stát. Jde o úžasný obchod a jen hlupák by ho neuzavřel. Je však třeba, aby se to, co je domluveno, odrazilo v zakládacích listinách.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 11.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?