Česko vydá ročně na demenci 39 mld. Kč, trpí jí na 150.000 lidí

11. 12. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Ročně 39 miliard korun vydá Česko na náklady spojené s demencí. Trpí jí 143.000 Češek a Čechů, do konce roku by jich mohlo být 154.000. V roce 2023 jejich počet vzroste na 200.000 a v roce 2036 bude demencí postiženo 300.000 lidí. Se stárnutím populace nemocných přibývá, přesto Česko nemá dosud vládou schválený plán boje proti demenci.


Podstatnou část péče stále zajišťují rodiny, řekla novinářům spoluautorka Zprávy o stavu demence 2014 primářka Gerontocentra Iva Holmerová.

Česká alzheimerovská společnost, která pomáhá lidem s demencí i jejich rodinám, zmapovala v ČR vůbec poprvé stav péče v číslech a faktech. Zjistila, že jen čtvrtina lidí s demencí (26 procent) využívá ambulantní zdravotní péči, necelých šest procent zdravotní péči lůžkovou. Pětina (19 procent) bydlí v domovech pro seniory a přes šest procent v domovech se zvláštním režimem, kterých je v Česku 268 s 10.000 lůžky, dalších 40.000 lůžek je v domovech pro seniory.

Pacientů přibývá s věkem, do 65 let trpí demencí každý 866., nad 65 let každý třináctý, nad 80 let každý pátý a nad 90 let téměř každý druhý. Nejvíc lidí s demencí žije v Praze, a to téměř 19.000, v Jihomoravském kraji jich je téměř 17.000, ve Středočeském kraji 16.000 a v Moravskoslezském kraji 15.800. Nejméně lidí s demencí, 3600, žije v Karlovarském kraji.

Varující podle Holmerové je, že v krajích jsou zásadní rozdíly v objemu poskytované formální péče, tedy té, již zajišťují instituce. Nejméně takové péče je v Libereckém a Jihočeském kraji, nejvíce v kraji Moravskoslezském. Pobytová sociální zařízení jsou nejvíc využívána lidmi s demencí v Ústeckém kraji, nejméně v Praze.

Rozdíly v tom, kolika lidem jsou poskytovány zdravotní služby, jsou mezi jednotlivými kraji dvojnásobné, v případě ambulantní péče až téměř trojnásobné. V případě pobytových sociálních služeb jsou rozdíly téměř pětinásobné, upozornila Holmerová.

Česko podle ní také zaostává v zajištění péče za vyspělou Evropou. Služby jsou tu zajištěny pro necelých deset procent pacientů, v Německu pro 26 procent, ve Francii téměř každému druhému. „Pokud bychom chtěli v Česku nabízet obdobný objem služeb, jako je tomu průměrně v Evropě, museli bychom stávající kapacity zdvojnásobit,“ uvedla.

Snahou České alzheimerovské společnosti je přispět k diskusi o možnostech řešení demence v Česku. „Cílem Zprávy o stavu demence je přiblížit fakta o výskytu i službách a zároveň upozornit veřejnou správu na chybějící údaje a podpořit propojování zdánlivě nepropojitelných resortů zdravotnictví, sociálních věcí a financí,“ shrnula Holmerová.

Demence je mozková choroba zapříčiněná degenerativními změnami v mozkové tkáni. Jejich podstatou jsou poté rozličné chorobné procesy a poškození, jako jsou Alzheimerova a Huntingtonova choroba. Většina forem demence postihuje lidi nad 60 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?